25 C
Kotor

Slušaj online radio

11. septembar 2001. – datum koji je obilježio savremenu povijest

11. septembar 2001. – datum koji je obilježio savremenu povijest
Ground Zero Memorial Manhattan Foto: JuliaDorian / Shutterstock

Amerikanci se prisjećaju užasa i ostavštine terorističkih napada 11. septembra 2001. i okupljaju se kod spomen-obilježja, u vatrogasnim domovima, gradskim vijećnicama i drugim mjestima kako bi obilježili 23. godišnjicu najsmrtonosnijih terorističkih napada na svom tlu.

Komemoracije se održavaju diljem Amerike – od mjesta napada kod njujorškog Svjetskog trgovinskog centra (WTC), Pentagona i Shanksvillea, u Pennsylvaniji pa sve do Aljaske.

Tog utorka 11. septembra 2001. oteta su četiri zrakoplova koja su se trebala srušiti na simbole američke moći.

Nakon udara dvaju zrakoplova u tornjeve blizance WTC-a, treći se zrakolov zabio u zapadnu stranu Pentagona, sjedišta američke vojske. Vatra je progutala dio zgrade nakon čega se i urušio.

Četvrti oteti avion, na letu iz New Jerseya za San Francisco jedini nije uspio pogoditi svoju metu. Pretpostavlja se da je trebao udariti u Bijelu kuću ili zgradu američkog Kongresa. Ta je katastrofa izbjegnuta zahvaljujući putnicima koji su pokušali preuzeti kontrolu od otmičara te se avion naposljetku srušio u polju u Pennsylvaniji.

Događaji 11. septembra ne samo da su odnijeli ljudske živote već su uvelike preoblikovli američku vanjsku politiku i unutarnje strahove.

U napadima iza kojih je stajala islamistička teroristička mreža Al-Qa’ida poginulo je gotovo 3000 ljudi.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije