7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Stjepčević: Sklad – jedna od najvećih dragocjenosti koju baštinimo iz naše bogate istorijske riznice

„Objedinjujući tri praznika, 21. novembar, simbolizuje viševjekovnu tradiciju skladnih multietničkih i multikonfesionalnih odnosa u Kotoru. Taj sklad jedna je od najvećih dragocjenosti koju baštinimo iz naše bogate istorijske riznice. Istovremeno, to je i suštinska vrijednost ovoga grada i izuzetan potencijal njegove budućnosti u okvirima evropske Crne Gore.

Bogato civilizacijsko nasljeđe i jedinstvena ljepota prirodnog okruženja obavezuju nas da valorizujemo vrijednosti kojima raspolažemo i – čuvajući kulturni i istorijski identitet Kotora – gradimo kvalitetniji život za nove generacije“, kazao je gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta povodom Dana Opštine 21.novembra.

Goste i zvanice pozdravio predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica.

Proslavljen 21.novemba Dan opštine Kotor
Proslavljen 21.novemba Dan opštine Kotor

Svečanosti je prisustvovao Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Desanka Lopičić predsjednica Ustavnog suda Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora, gradova pobratima, predstavnici opština iz okruženja, kulturnog, društvenog i političkog života Kotora.

Proslavljen 21.novemba Dan opštine Kotor
Proslavljen 21.novemba Dan opštine Kotor

Tradicionalno je prikazan propagandni film o tome što je sve urađeno u Kotoru u periodu od godine dana.

Najavljujući film gradonačelnik Stjepčević je podsjetio.

„Naglašavam da je u toku izrada idejnog rješenja žičare do tvrđave San Đovani, kao i glavnog projekta za izgradnju pothodnika odnosno podzemnog pješačkog prolaza između gradskih bedema i Lučke kapetanije. U pripremi je i glavni projekat za smještaj lica u stanju socijalne potrebe. Takođe, nastavljaju se radovi na izgradnji kanalizacionog sistema u gornjem dijelu Starog grada. Na Sportskoj dvorani završen je veći dio predviđenih radova. Opština redovno izmiruje sve obaveze i, uz učešće države koje se očekuje u budžetu za 2016, zanatsko-građevinski radovi na dvorani biće završeni.

Tokom prvih devet mjeseci ove godine u kotorsku luku uplovila su 332 kruzera sa 358.812 putnika, što je za 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Kroz izletnički program Kotor je posjetilo više od 297.242 gostiju. Vodeći svjetski turistički vodič Lonely Planet uvrstio je Kotor na prvo mjesto liste deset najboljih gradova koje tokom 2016. godine treba neizostavno posjetiti.

Trenutno se realizuju projekti: „Pomoć solarne rasvjete u Crnoj Gori“, „Prikupljanje podataka o komunalnom otpadu u jugoistočnoj Evropi“, „Poboljšanje energetske efikasnosti kroz međuopštinsku upravljačku mrežu“, „Alternativni izvori energije – alterenergy“, „ Revitalizacija i promocija tvrđava na Jadranu – Adri.Forth “ i „Adri Gov – Operativni plan Jadransko Jonske Eroregije“. Pomenuti projekti finansiraju se iz jadranskog programa prekogranične saradnje, a Projekat promocije ljudskih prava i zaštite manjina finansira EU. Projekat ‘Socijalne inovacije na lokalnom nivou kao podrška koheziji’ finansira se iz Regionalnog programa autonomne regije Friuli Venezia Giulia za saradnju, razvoj i međunarodno partnerstvo 2014-2017. Ukupna vrijednost svih ovih projekata za Opštinu Kotor iznosi oko 2.065.300 eura” – kazao je Stjepčević.

Na sjednici je uručena nagrada “21. novembar” Fakultetu za pomorstvo Kotor, za izuzetan  doprinos razvoju savremenog obrazovanja i usavršavanja kadrova u pomorstvu, koju je primio dekan, dr Danilo Nikolić.

Proslavljen 21.novemba Dan opštine Kotor
Proslavljen 21.novemba Dan opštine Kotor

U kulturnom dijelu programa nastupio je hor Muzičke škole “Vida Matjan” i dječiji mandolinski orkestar HGD-a, “Tripo Tomas”.

Proslavljen 21.novembar Dan opštine Kotor
Proslavljen 21.novembar Dan opštine Kotor

U Kotoru je danas tokom cijelog dana, uprkos kiši, bilo svečanao, Gradska muzika svirala je ulicama starog grada položeni su vijenci palim borcima na spomen obilježjima u Kotoru i Risnu, prijemi delegacija Bokeljske mornarice i Gradske muzike u Opštini a tačno u podne je odigrano tradicionalno kolo Bokeljske mornarice.

Turisti sa kruzera MSC “Musica” sa oduševljenjem su ispratili događaj.

Proslavljen 21.novembar Dan opštine Kotor
Proslavljen 21.novembar Dan opštine Kotor

Na gradskoj rivi maratonca koji godinama trči „Trku mira“, dr Iva Belana, 79.-godišnjaka porjeklom iz Tivta koji živi u Zagrebu, dočeklali su predsjednik SO Kotor Nikola Bukilica, menadžer SO Srđan Dragomanović, direktor TO Kotor Mirza Krcić. Kiša i vjetar nisu omeli Belana da položi cvijeće na spomenik palim borcima u Parku slobode i nastavi trku do Debelog Brijega.

Vujanović o izgradnji žičare

„To je jedan od projekata koji ima najviši stepen isplativosti, kada se završi, ja očekujem da će to biti jedan vrijedan izvor budžeta Kotora, a da će turisti biti u prilici da sa najljepšeg mjesta uživaju u vrijednostima Kotora.“

Proslavljen 21.novembar Dan opštine Kotor
Proslavljen 21.novembar Dan opštine Kotor

Vujanović o NATO-u

„Poznato je da NATO vodi tu politiku kao veliku vrijednost, a bezbjednosni, ekonomski, politički i strateški cilj Crne Gore je da bude dio tog Saveza. Očekujemo poziv 1. decembra.

Vodimo politiku za interes naših građana, a ubijeđen sam da će se nakon poziva u NATO ubrzati i evropske integracije Crne Gore.

Proslavljen 21.novembar Dan opštine Kotor
Proslavljen 21.novembar Dan opštine Kotor

Vujanović vjeruje u dijalog i institucije sistema

“Skupština je usvojila izborno zakonodavstvo, utvrdila dinamiku njegove implementacije kroz ono što je elektronska identifikacija glasača. Treba unutar Parlamenta na jedan način, koji je i ozbiljan i odgovoran, i sa aspekta dogovora izvjestan, postići dobar model kroz koji će svi imati povjerenje u izborni proces i svi prihvatiti izborni rezultat”

 

 

 

 

 

 

 

Najčitanije