15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Anticiklona i dalje vlada

Petrovac - foto Boka News
Petrovac – foto Boka News

I posljednji dani kalendarske jeseni protiču u znaku stabilnog vremena pod uticajem anticiklone koja nad našim dijelom Evrope dominira od početka decembra.

Pretežno sunčano, uz jutarnju maglu po kotlinama na sjeveru. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha od -6 do 6, najviša dnevna od 7 do 17 stepeni, u mjestima sa dužim zadržavanjem magle hladno.

Period ponedjeljak-petak:

Stabilno vrijeme se nastavlja i narednih dana. Dakle, pretežno sunčano, tokom četvrtka slab, a u petak umjeren razvoj oblačnosti. Ujutru u kontinentalnim predjelima mraz, po kotlinama na sjeveru magla. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Temperatura vazduha u blagom porastu, u petak na sjeveru u manjem padu.

Finska: Rekordno visoka temperatura

Finski meteorološki zavod je na svom twitter profiluobjavio je  podatak o rekordno visokoj temperaturi za mjesec decembar.  Već je drugi puta ovog decembra oboren nacionalni temperaturni rekord za posljednji mjesec u godini. U mjestu Kokemaki, na  jugozapadu Finske juće je izmjerena temperatura od  11.3°C, što je za 0.2°C više od  finskog rekorda za decembar koji je postavljen 6. decembra 2015. u Alandu.  Do ove godine je decembarski temperaturni rekord za Finsku iznosio 10.8°C (decembar 2006. mjesto Salo).

Na još nekoliko lokacija na jugu i jugozapadu Finske nedjelja je donijela dvoznamenkaste maksimalne temperature zraka. U Helsinkiju je danas izmjerena temperatura od 10.5°C.

Koliko je to ekstremno toplo govori podatak da je prosječna maksimalna temperatura za mjesec decembar u Helsinikiju 0.5°C.

/Cro Meteo/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije