12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministarstva poljoprivrede odgovor novinaru

Posječena palma
Posječena palma

Odgovor Ministarstva poljoprivrede povodom teksta novinara Siniše Lukovića sa naslovom „Više vjerujem očima  no nasljeđu hanoverskom“, objavljenog 2.februara na portalu Boka News.

Na vašem portalu 2. februara objavljen je “odgovor” novinara Siniše Lukovića, na reagovanje Ministarstva poljoprivrede od 1. februara povodom tendencioznog teksta koji ste objavili 27. januara u kojem ste, navodno čitajući Izvještaj koji je usvojila Opština Tivat, zaključili da je Ministartsvo “ostavilo na cjedilu lokalnu upravu da se sama bori sa naletom štetočine koja uništava palme“.

Vaš nadahnuti “odgovor” sadrži tri teze. Prva je da je “neko u Ministarstvu očito nepismen“. “Odgovor” uvaženog gospodina Lukovića je snažna ilustracija da pravilno čitanje nije nimalo bezazlena i svakome dostupna vještina. Gdje je u Izvještaju na koji se poziva našao cjedilo, samo on zna. Svakome ko je pismen i ko je pročitao reagovanje Ministarstva, jasno je da se demant odnosio na Lukovićevo tendenciozno tumačenje dokumenta koji su usvojili odbornici, a ne na njegovu sadržinu. Ali, ako je i u svemu ostalom rukovođen istom logikom koju je primijenio kod sopstvenog “čitanja Izvještaja“, onda je lako moguće da gospodin Luković živi u uvjerenju da su poštari radnici Fonda PIO, jer svakog mjeseca građanima donose penzije.

Druga teza je da “Ministartsvo ima problem sa istinom, ali to i nije novost kada je resor što ga vodi g. Petar Ivanović u pitanju”. Niti u jednoj jedinoj rečenici gospodin Luković nije demantovao navode iz reagovanja Ministarstva. Ne samo zbog toga, mi nemamo problem sa istinom. Mada, priznajemo da se ne razumijemo, jer se zalažemo za potpuno različite vrijednosti. Zato i gubite čitaoce. U vašoj percepciji istine, jedino istina ima problem sama sa sobom.

Ali, zašto je naše reagovanje toliko uznemirilo gospodina Lukovića ? Do mjere da je gospodin Luković zaboravio na pristojnost poslenika javne riječi i kazao: “Znajući kredibilitet ljudi koji vode to ministarstvo još od njihovih hanoverskih vremena kada je i počeo uvoz palmi za Porto Montenegro, inkliniram zaključku da uvijek samo prosipaju perje.

Iskreno mu vjerujući da je “više sklon da vjeruje sopstvenim očima“, dolazimo do treće teze: “Ministarstvo poljoprivrede nipodaštava lokalne stručnjake“. To nije tačno! Nasuprot, Ministarstvo veoma uvažava domaće stručnjake. Izvještaje stručnjaka o odsustvu štetnog organizma na uveženim palmama koje su bile u karantinu potpisala je dekanica Biotehničkog fakulteta gospođa Natalija Perović. Smiju li gospodin Luković i uvaženi urednik da objave potpis iz ovih izvještaja, kako bi i crnogorska javnost, a ne samo eksluzivno gospodin Luković, mogla da vjeruje “svojim očima“? Ili ne smiju? Osim toga što je za vrijeme svog mandata od ovog Minstarstva naplatila 6 miliona eura, i pokušala da dodatno naplati još gotovo milion, uvažena gospođa Perović je istovremeno i supruga suvlasnika medijskog monopoliste “Vijesti” gospodina Miodraga PerovićStručnjaci entomolozi Univerziteta Crne Gore, predvođeni gospođom Perović, dvije godine sprovodili su karantinski nadzor nad palmama i konstatovali da nije bilo simptoma prisustva bilo kakvih štetnih organizama. Znamo da su bolesti bilja veoma kompleksne. I nije strašno što gospodin Luković i Urednik to ne znaju. Strašno je afirmisati neistine, podmetanja i obmane.

Palme se mogu osušiti i iz drugih razloga, a ne samo zbog napada surlaša. Za razliku od gospodina Lukovića, Opština Tivat je najozbiljnije shvatila svoje obaveze po pitanju suzbijanja palminog surlaša. Sa nadležnima u ovoj opštini Ministarstvo poljoprivrede i Fitosanitarna uprava imaju veoma dobru saradnju. Činjenica je da ovaj štetni organizam pravi nepopravljive štete na određenim vrstama palmi koje su najosjetljivije. S tim problemom su se susrele sve države Mediterana: Italija, Španija, Hrvatska, Albanija, Slovenija, Grčka, Francuska, Maroko, Gruzija, Albanija, Tunis, Izrael, Jordan, Kipar. Nijedna od tih zemalja nije uspjela da izvrši eradikaciju ovog štetnog organizma. Nasleđe palmi neće sačuvati obmane i podmetanja, već samo uporan tretman.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Najčitanije