24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival klapa Perast dobio i zvanično svoju himnu

Međunarodni festival klapa Perast dobio je svoju himnu “Slava Perasta“, odlučeno je večeras na redovnoj godišnjoj Skupštini, koja je održana u palati Bizanti u Kotoru.

“Slava Perasta“ osvojila je prvu nagradu publike u kategoriji najbolje muške klape i  nove klapske pjesme u izvedbi klape „Kaše“ iz Dubrovnika, na proteklom Festivalu 2015., autor pjesme je Božo Vodopija, obrada Vicko Dragojević.

Na Skupštini je odato posebno priznanje nedavno preminulom Miru Baraiću jednom od osnivača festival i čovjeku koji je značajno doprinio promociji Festivala kalpa Perast.

Kako je najavio izvršni direktor Milan, Mikan Kovačević ovogodišnji jubilarni 15. Međunarodni festival klapa uvodi jednu novinu. Naime, zbog izuzetnog interesovanja klapa za nastup na festivalu uvode se kvalifikacije, a na taj način klapska pjesma i festival se širi po Boki Kotorskoj.

Kvalifikacioni festivali će se održati 1.jula za ženske klape u Herceg – Novom, 2. jula za muške klape u Tivtu, a 16. jula mješovite klape u Kotoru.

Veliko finale za jubilarni 15. Međunaroni festival klapa Perast rezervisano je za 29. i 30. jul. Planirano je i izdavanje specijaliziranog časopisa Lirica br.4. i izdavanje muzičkog CD-a.

Na skupu je potaknuta inicijativa da se u muzičkim školama pokrene klapsko pjevanje u interesu popularizacije i očuvanja etno muzike.

U interesu popularizacije klapske pjesme najavljeni su „Koncert gradu“ za 27. i 28. avgust u Kotoru. Umjetnički direktor Festivala klapa Perast, poznati stručnjak iz Omiša, Jasminko Šetka, istako je da korjeni klapske pjesme leže upravo na ovim prostorima.

„Plašim se da ćemo nemarom prema klapama dovesti u pitanje cijeli Festival klapa u Perastu. Bez klapa iz Crne Gore ovaj festivan neće imati smisla“ – kazao je između ostalog Šetka.

Za sve ljubitelje klapske pjesme, a u čast Jakše Fiamenga, danas najvećeg živog pisca aranžmana i klapskih pjesama, najavljeni su koncerti u Kotoru i Tivtu 7. i 8. marta u organizaciji Festivala klapa Perast.

Na Skupštini su usvojeni izvještaji o radu ove NVO za 2015., finansiski izvještaj i izvještaj Nadzornog odbora, godišnji program rada NVO i program XV. Festivala klapa Perast 2016., finansijski plan za 2016. godinu.

I pored teške opšte finasiske krize, Mikan Kovačević i Marina Barinović optimistički su najavili sezonu klapskog pjevanja, zahvaljujući opštini Kotor, Ministarstvu kulture Crne Gore, brojnim sponzorima i prijateljima klapske pjesme u Boki Kotorskoj.

„Nadam se da su nadležni, kako opštinski tako i turistički poslenici prepoznali misiju Međunarodnog festivala klapa Perast. U međunarodnim okvirima u tom smislu smo odavno prepoznati. Očekujemo, morate priznati za veliki jubilej 15 godina rada i očuvanja klapske pjesme na ovim prostorima, da budemo proglašeni kao organizazacija od posebnog interesa“ – kazao je za Boka News, izvršni direktor festivala Mikan Kovačević.

Skupštini su prisustvovali podpredsjednik opštine Kotor, Branko Nedović i Ljubenko Borović ispred SO Kotor, koji je u svom pozdravnom govoru istakao značaj klapske pjesme, za očuvanje tradicije i identiteta.

Festival klapa Perast će dati svoj doprinos obilježavanju desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore, čulo se na večerašnjoj skupštini.

Veče je muzički obojila, sjajna ženska klapa Incanto.

 

 

 

 

 

 

 

 

Najčitanije