17 C
Kotor

Slušaj online radio

37. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival otvara Rade Šerbedžija, prvi put crveni tepih

37. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival otvara Rade Šerbedžija, prvi put crveni tepih
Filmski festival HN Kanli Kula – Foto FFHN

Svečano otvaranje 37. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala u petak 23. avgusta u 21 sat, pod sloganom “Sve boje filma”



Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival otvoriće sjutra veče na Kanli kuli glumac Rade Šerbedžija, a takmičarski program počeće filmom “Pontonovo srce” Senada Šahmanovića. Po prvi put, otvaranju će prethoditi šetnja crvenim tepihom u srcu grada, od Trga Nikole Đurkovića do Belaviste.

Ceremonija otvaranja 37. izdanja najveće crnogorske smotre filma, koja se održava pod sloganom “Sve boje filma” zakazana je za 21 sat. Druženje na crvenom tepihu počeće od 20 sati i otvoreno je za sve posjetioce zainteresovane da pozdrave brojne glumce i filmske stvaraoce koji će biti gosti Festivala, a među njima su i voditelji svečanog otvaranja – glumica Sanja Popović i glumci Andrija Kuzmanović i Milan Marić.

U periodu od sjutra do 29. avgusta publika u Herceg Novom će imati priliku da na četiri jedinstvene lokacije, pod otvorenim nebom uživa u više od 70 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta podijeljena u tri takmičarske i dvije vantakmičarske selekcije.

“Pontonovo srce” je film crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, rađen u produkciji Radio televizije Crne Gore. Donosi nam nesvakidašnju ljubavnu priču u kojoj se muškarac pomalo asocijalnog ponašanja, grubog i bezobraznog stila ophođenja sa svojim klijentima zaljubljuje u mladu glumicu u usponu.

Pontonovo srce – Rade Šerbedžija

Scenarista je Antonio Gabelić, producent Miro Radošević, direktori fotografije su Andrija Raičević i Goran Tripunović, montažu potpisuje Tomislav Pavlic, scenografiju Ratka Odalović, kostime Vera Šoškić, muziku Ivan Marović. Uloge tumače: Marija Labudović, Marko Janketić, Rade Šerbedžija, Stevan Vuković, Omar Bajramspahić, Mišo Obradović, Pavle Popović, Jadranka Mamić, Aco Radulović. Trajanje filma je 97 minuta.

Na Kanli kuli nas tokom festivalskih dana očekuje još 11 ostvarenja takmičarskog programa dugometražnog igranog filma, koji je okrenut je ka regionu i ponudiće publici autentične svjetove i inovativne pristupe stvaralaca svih generacija. Selektor programa dugometražnog igranog filma i vantakmičarske selekcije Kino Evropa je novinar i filmski kritičar Vuk Perović.

Publika u dvorištu Kuće Iva Andrića uživaće u dokumentarcima iz cijelog svijeta, a selekcija obuhvata 25 filmova u takmičarskoj konkurenciji i jedan koji je van konkurencije. Selektor Vladimir Perović je filmove svrstao u pet tematskih cjelina, svake večeri po jedna: Sjećanje, Porodica, Prostori, Politika, U Nama.

Takmičarska selekcija studentskog filma obuhvata 24 ostvarenja studenata filmskih akademija Jugoistočne Evrope koji će biti prikazani u amfiteatru dvorane “Park”, ispred palate Burovina. Novina u programu je vantakmičarska selekcija sa pet kratkometražnih studentskih filmova iz različitih dijelova svijeta, dva dokumentarca i tri igrana, koje je selektorka Sara Stijović izabrala kao prvoklasne primjere kvalitetnog kratkog metra.

Tvrđava Forte mare će ugostiti vantakmičarsku selekciju dugometražnog igranog filma Kino Evropa i program Mreže festivala Jadranske regije, koji obuhvataju ostvarenja najvećih savremenih autora.

FFHN

Pored bogatog filmskog programa, Filmski festival donosi i prateće sadržaje, među kojima se ove godine izdvajaju dani filmske industrije “Montenegro Film Rendezvous” u organizaciji Filmskog centra Crne Gore, koji će biti organizovani od 24. do 27. avgusta.

Tu su i prateći programi Festivala: promocija knjige „Zavod“ Gorana Markovića 24. avgusta od 19 časova u dvorani “Park”, radionica za razvoj scenarija pod nazivom “Vrijeme stvaranja” koja će biti održana u Kući nobelovca Iva Andrića od 23. do 27. avgusta, te Omaž Zdravku Velimiroviću 27. avgusta u  dvorani “Park” od 18 časova, u okviru kojeg će biti prikazana dva ostvarenja slavnog reditelja, igrani “Derviš i smrt” povodom jubilarnih 50 godina od snimanja filma, te dokumentarac “More, sunce i…”.

Kompletan program 37. FFHN-MFF pogledajte na sajtu https://filmfestival.me/, kao i na društvenim mrežama Festivala  https://www.facebook.com/FFHNMFF, https://www.instagram.com/filmfestivalhercegnovi/

Pokrovitelji 37. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

Najčitanije