17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Komiška sandula putuje na festival mora i plovidbe u Francuskoj

Brod – Foto Božo VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA

Hrvatska će opet biti počasni gost na festivalu mora i plovidbe u Francuskoj, na Tjednu zaliva Morbihan od 22. do 28. maja. Već godinama hrvatska maritimna baština “gostuje” i predstavlja se na dva važna svjetska festivala mora i mornara na obalama Atlantika, u Brestu i u spomenutom zaljevu Morbihan s četrdeset i dva otoka koja se nalaze u tom „Malom moru“, kako glasi prijevod imena zaljeva s bretonskog jezika.

Mnogi su svjetski putopisci zaljev opisali kao jedan od najljepših na svijetu, većina je otoka u privatnom vlasništvu bogatih svjetskih “faca”, a dva najveća, Ile aux Moines i Ile d’ Arz, koji nisu privatni, odavno su prava svjetska i turistička kulturna atrakcija.

O tome je bilo govora na sinoćnjoj konferenciji za novinare na kojoj je Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves predstavila najnoviji podvig naših „tradicionalista“- onih koji se već godinama upinju održati i afirmirati malu maritimnu baštinu.

Koncepcija je ove godine donekle drugačija pa će hrvatsku baštinu predstaviti „malešni“ brodovi, ali s velikom pričom. Predvoditeljica je ovaj put komiška sandula, koju je od zaborava spasila i obnovila, i to s velikim pretenzijama vraćanja u život na velika vrata, komiška Udruga “Palagruža”.

Tjedan zaljeva Morbihan počinje revijalnom plovidbom u kojoj u zaljev pored svjetionika Port-Navalo uplovljavaju svi sudionici. Naši će također odmah početi s promotivnim plovidbama, no puno toga ove će godine biti na kopnu. U našem će šatoru biti postavljena izložba fotografija “Pomorska baština Staroga Grada” iz fundusa Muzeja Starog Grada na Hvaru. Udruga “Palagruža” postavit će, pak, svoju dječju radionicu „Barake Palagružone“ i tamo će biti izrađena „francuzica“- komiška gondula s rodnim mjestom u francuskom Vannu, „glavnom gradu“ cijele ove fešte.

Brod – Foto Božo VUKIČEVIĆ/HANZA MEDIA

Maketar Velimir Lojpur iz Splita na posebnoj će izložbi pokazati makete hrvatskih tradicijskih barki.

Svakoga dana u hrvatskom šatoru, odnosno na rivama Vannesa, pored tamošnjeg Turističkog ureda, Kapetanije i u srcu obalnog dijela, održavat će se prezentacija turističke ponude Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Također, svakoga dana održavat će se predavanja na francuskom jeziku. Njih će držati predstavnici Udruge „Cronaves“, Udruge „Palagruža“ i Muzeja Starog Grada, a tema je – zna se – maritimna baština hrvatskog primorja, povijest, kultura i tradicija hrvatskog Jadrana.

Za priču o dokumentiranju tradicijskog broda zadužen je Miro Cvitković, agilni predsjednik Udruge “Palagruža”, a o pomorskoj baštini Starog Grada govorit će Aldo Čavić.

– Cijeli taj program sudjelovanja Hrvatske na festivalu Tjedan zaljeva Morbihan osmišljen je i koordiniran između Udruge Cronaves koja posjeduje licenciju za sudjelovanje Hrvatske, i francuskih organizatora iz asocijacije „Semaine du Golfe Morbihan“.

No, poseban obol dala je Hrvatska turistička zajednica, u čijoj organizaciji će cijelo vrijeme trajanja festivala biti dijeljeni turistički prospekti, brošure, suveniri i na razne druge načine animirani francuski turisti koji su već i nakon našeg zadnjeg nastupa na istom mjestu pokazali veliko zanimanje za našu obalu. Ona im više i nije tako daleka, jer, evo postoji i izravna avionska linija Split – Nantes, a od Nantesa do Vannesa i Zaljeva Morbihan je tek manje od sat vožnje autoputom – rekao je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves.

Najčitanije