18.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Debakl španjolskih projektanata na podmornici od milijardu eura

Podmornica – foto Spain sub

Iako je prva moderna podmornica klase S-80 pod nazivom Isaac Peral (S-81) trebala odavno biti dovršena, ona bi španjolskoj mornarici mogla biti isporučena tek 2022. godine.

Do odgode je došlo nakon cijelog niza problema. Naime, podmorice gradi španjolska kompanija Navantia u Cartageni, ali su prvi testovi pokazali kako uopšte ne može izroniti, pa je dužina povećana sa 71 na 81 metar, a težina je dosegla 3000 tona umjesto planiranih 2200. Zbog toga su s Pirineja za pomoć angažirali američku tvrtku General Dynamics Electric Boat. Naravno da su novi gabariti povećali troškove i sada će svaka koštati oko milijardu eura.

Međutim, pojavio se i neočekivani problem jer tako velika podmornica nije uopće mogla stati na škverski dok. Zato su ga morali produžiti te dodatno produbiti i dno luke.

Unatoč svemu, Španjolci i dalje smatraju kako će klasa S-80 postati nova snaga njihove mornarice i izvozni hit. Razlog tome je AIP (Air independent) propulzija, odnosno sustav baziran na procesoru bioetanola koji proizvodi Hynergreen iz Abengoe. Zbog tog sustava, podmornica će moći zaroniti na čak 28 dana, što je puno duže od dizelsko-električnih verzija. Ukupno su naručena četiri primjerka kao zamjena za modele klase Agosta, a svaka ima po šest torpednih cijevi za krstareće rakete Harpoon i Tomahawk.

Najčitanije