19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej grada Perasta posjetite virtuelno

Muzej grada Perasta

Muzej grada Perasta od skoro je moguće je posjetiti i virtuelno.

Kako je za Radio Kotor kazala direktorica Opštinske javne ustanove ,,Muzeji” (OJU) Slađana Mijanović, na ideju da virtuelnu turu uvrste u ponudu, došli su proteklih mjeseci, kada su muzejske jedinice bile zatvorene za javnost zbog situacije izazvane koronavirusom.

,, Posjetioci sajta OJU Muzeji ili neke od  stranica na društvenim mrežama, u prilici su sada da sa svog kompjutera ili telefona uđu u zdanje palate Bujović. Uz pregled info tačaka, mogu pogledati izložbene prostorije, stalnu postavku Muzeja grada Perasta, zaviriti u vitrine i približiti se eksponatima, kao i pročitati nešto više o kulturnom blagu koje čuvamo”- istakala je Mijanović.

Kako dalje navodi,  virtelna tura predstavlja dio kulturnog naslijeđa na jedan savremen i muzeološki način, te svjedoči da kultura u ovo doba korone nije nestala, već je samo počela da koristi dostupna i pogodna sredstva komunikacije poput interneta.

,,U okolnostima pandemije koronavirusa, vodeći se uputstvima Nacionalnog kooradinacionog tijela, jedno vrijeme smo obustavili programsku djelatnost i težište stavili na ostale poslove vezane za muzeologiju i ostale muzejske djelatnosti. Bili smo zatvoreni za javnost  i prinuđeni da blago muzeja publici predstavimo virtuelno, putem interneta. To su svakako načini kojima su pribjegli i svijetski muzeji u doba pandemije. Vjerujemo da će ova virtuelna tura privući posjetioce da posjete Muzej grada Perasta i uživo, nakon prestanka opasnosti od koronavirusa”- zaključila je Mijanović.

Klikom na link https://muzejikotor.me/virtuelna-tura-muzeja-grada-perasta/ zavirite u palatu Bujović, jednu od najreprezentativnijih građevina XVII vijeka…

Najčitanije