25 C
Kotor

Slušaj online radio

Novski ribari ljuti na prvog čovjeka grada: Čim se Katić oglasi, lokacija za luku nestane

Škver – Gradska luka HN

Nacionalno udruženje proizvođača ribe Crne Gore i Udruženje profesionalnih ribara na moru Crne Gore – Škver, reagovalo je na nedavne navode Stevana Katića, predsjednika Opštine Herceg Novi, o tome da lokalna uprava traži odgovarajuće rješenje za izgradnju ribarske luke. Marko Kise, predsjednik Nacionalnog udruženje proizvođača ribe Crne Gore, poručio je da prvi čovjek grada ne bi trebalo da obećava ono što ne može da ispuni, tim prije što “kad god se oglasi, jedna po jedna lokacija ribarskih luka nestane”.

Kise pojašnjava i kako su te obećane luke nestajale.

-Ribarska luka u Njivicama, koja je bila najidealnije rješenje i za Opštinu i za ribare, poništenaje zahvaljujući angažovanju sadašnjeg predsjednika opštine, a tadašnjeg odbornika PZP-a da se sakupljaju potpisi za peticiju protiv njene izgradnje. Išlo se od vrata do vrata i sakupljali su se potpisi od Njivica, Žvinja, Sutorine do Herceg Novog. Udruženje profesionalnih ribara na moru Crne Gore je 23.aprila 2010. godine dobilo rješenje broj 04-1650/1-10 od Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine, kojim su izdati urbanističko- tehnički uslovi za izgradnju ribarskog privezišta sa pratećim sadržajima na urbanističkoj parceli br.3 koju čine djelovi katastarskih parcela br. 5828/1 i br. 5829 KO Sutorina, Opština Herceg Novi. Katić je skupa sa Zoricom Gavrilović sakupio kritičan broj potpisa i time poništio dobijeno rješenje – kazao je Kise.

Podsjetio je da je udruženje lani zamolilo predsjednika opštine da im pomogne svojom pozicijom i autoritetom da ruski investitor u luci nautičkog turizma “Lazure” u Meljinama ustupi 26 mjesta za vezivanje ribarskih čamaca i brodova, koja ribarima pripadaju prema ugovoru sklopljenom između investitora i Vlade Crne Gore.

-Umjesto da nam pomogne, nazvao nas je nasilnicima koji hoće da uzmu na silu ono što im ne pripada. Katić izgleda nije čitao ugovor, a da kojim slučajem jeste, znao bi da od 156 vezova 106 su komunalni vezovi, namijenjeni za ribare i mještane Herceg Novog, te da je stvarni vlasnik marine Vlada Crne Gore. Umjesto da nam pomogne, on je svojim angažovanjem napravio problem koji još nismo riješili, jer se solidarisao i stao na stranu investitora iz samo njemu poznatih razloga, o kojima ribari mogu samo da nagađaju, konstatovao je Kise. Njegov kolega Silvio Tonsati, predsjednik Udruženja profesionalnih ribara na moru – Škver, ocijenio je da je obećanje o izgradnji ribarske luke u Zeleniki fijasko prvog čovjeka grada, jer je javna rasprava nestručno organizovana.

-I ne samo to. Gotovo da je tragikomočno da su upravo nakon obećanja o izgradnji luke u Zeleniki visokokorangirani partijski članovi gradonačelnika Katića pozivali na blokadu puta, protiveći se ovoj ideji i obećavali da će svojim životima braniti da ne dođe do izgradnje luke, kazao je Tonsati.

Prazna obećanja

Kise ističe da predsjednik opštine nije ostvario nikakvu komunikaciju s ribarima, uprkos brojnim dopisima koje su mu upućivali poslednjih godina putem Građanskog biroa. Tvrdi da ne samo što ribari nikada nisu primljeni na razgovor nego nisu bili ni udostojeni odgovora.

-Zbog svih ovih razloga smatramo da ne treba da daje populističke izjave da će riješiti pitanje lokacije za ribarsku luku. Neka taj jednostavni posao prepusti državi Crnoj Gori da ona to riješi. Nama neka više ništa ne obećava. Razna obećanja poput izgradnje autobuske stanice, osnovne škole u Igalu, mosta na Verigama i neke nove trajektne firme može obećavati iz godine u godinu samo onima koji mu suludo vjeruju, poručio je Kise.

Katić: Jasnija informacija nakon izmjene PUP-a

Stevan Katić, predsjednik opštine, poručio je da se od izgradnje ribarske luke nije odustalo, pa ni od lokacije Zelenika, ali da se razmatra još nekoliko odgovarajućih mjesta. Ističe da će konačnu odluku donijeti planeri.

-Opština je pokrenula određene procedure radi utvrđivanja gdje bi bilo najbolje da se ta lokacija predvidi planskim dokumentom da bi se kasnije išlo u detaljnu razradu projektne dokumentacije i nakon toga u izvođenje radova. Vidjećemo kad se bude radila izmjena PUP-a. Tada ćemo imati jasniju informaciju gdje bi bilo najbolje graditi ribarsku luku, poručio je Katić.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije