18.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Lucifer” stiže u Crnu Goru, očekuju nas visoke temperature, nadležni upozoravaju…

“Lucifer” stiže u Crnu Goru, očekuju nas visoke temperature, nadležni upozoravaju…
Temperatura – Ljeto – foto Boka News

Meteorolozi su najavili da toplotni talas pod nazivom “Lucifer” stiže u Crnu Goru 22. jula i da će trajati narednih sedam dana.

Očekuju se temperature do 44 stepeni, pa će Crna Gora biti jedna od najvrelijih država u Evropi.

Ekstremno visoke temperature i sušu po pravilu prate požari.

Crnogorski sistem zaštite i spašavanja, raspolaže skromnim resursima za gašenje požara, saopštio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović.

– Ali i sa resursima koje imamo bićemo na visini zadatka i odgovorićemo izazovima u požarnoj sezoni. U sistem zaštite i spašavanja treba ulagati – kaže direktor Bešović.

Požari u Crnoj Gori, prema posljednjim informacijama, bukte u Nikšiću i Plužinama.

Da ni razvijenije zemlje od Crne Gore nisu spremne da se suoče sa klimatskom katastrofom i učestalim šumskim požarima, ocjenjuje za RSE građanski i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević.

– A Crna Gora u prethodnih tridesetak godina nije dovoljno ulagala ni u prevenciju ni u edukaciju kako bi se ti požari spriječili – kaže Dragićević.

Čime protiv stihije?

U lokalnim službama zaštite i spašavanja zaposleno je oko 650 vatrogasaca, a biće angažovano i oko stotinu sezonaca. Od 200 vozila 150 je operativno za gašenje požara.

– Imamo još 200 ljudi u dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Na raspolaganju je i do 100 pripadnika Vojske Crne Gore – navodi Bešović.

Crna Gora ima jedan avion MUP-a i dva helikoptera Vojske koji služe za gašenje iz vazduha.

Nacionalni parkovi Skadarsko jezero i Lovćem posjeduju kamere koje služe za rano upozoravanje.

– Da je sve to dovoljno opreme sa kojim naš sistem raspolaže? Nikad nije dovoljno za ovakve prilike – navodi Bešović.

Ekološki aktivista Dragićević ocjenjuje da Crna Gora nema razvijenu mrežu volontera za suzbijanje požara, navodeći primjer Njemačke gdje je dva miliona volontera spremno da se u svakom trenutku suoči sa požarom.

– Imamo jedan paradoks, da opštine na sjeveru gdje je većina šuma, nemaju adekvatna sredstva da se izbore sa vatrenom stihijom. Crna Gora nije spremna za ovo što dolazi – navodi Dragićević.

Nailaze velike vrućine, nadležni upozoravaju na požare

Informacije iz Hidrometeorološkog zavoda pokazuju da je suša veća nego u prethodnih desetak godina, što ukazuje da bi požarna sezona mogla biti žestoka.

– Pod udarom suše je Podgorica, Nikšić, Cetinje i primorski gradovi – kaže direktor Bešović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) uputilo je apel građanima da shvate ozbiljnost situacije i da ne pale vatru na otvorenom i ne koriste pirotehnička sredstva.

– U ovom trenutku sistem funkcioniše u suzbijanju pojave i gašenja vatre na otvorenom – navodi se u saopštenju i konstatuje povećan požarni rizik usljed velikih vrućina.

Najčitanije