16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Peraštani slave Zavjetni dan liturgijski i pučki 15. maja – Bez živog kokota na meti

Sa proslave Zavjetnog dana 2023. godine

Zavjetni dan Perasta biće proslavljen u srijedu, 15. maja, duhovno, liturgijski, svetim misama u Župnoj crkvi Sv. Nikole i običajno- kroz tradicionalnu manifestaciju “Gađanje kokota” na obali ispred crkve. I, dok se liturgijska ceremonija ne mijenja vjekovima, dio vezan za običaj “Gađanja” i ovoga puta će odstupiti od tradicije. Pod uticajem brojnih apela, kritika i zahtjeva raznih udruženja za zaštitu životinja, pa i kazne koju je Društvo prijatelja grada Perasta, kao glavni organiozator ove manifestacije, moralo da plati, Peraštani ovoga puta za metu na bovi u moru neće postaviti živog kokota. Još uvijek se ne zna kakva će od kog materijala ta meta biti, ali će je biti.

-Meta neće biti živi kokot, ne znamo još što će biti, ali će se običaj Gađanja kokota održati, pa makar i na taj način. Peraštani ne odustaju od izvorne tradicije, smatramo da sve treba da ostane kako je i vjekovima bilo. Još uvijek čekamo odgovor Skupštine Crne Gore, kojoj smo prošle godine uputili zahtjev za uvažavanje ove naše tradicije, kako ne bismo svaki put za Zavjetni dan dovodili u pitanje i sami običaj”, kazala je za Boka News Marina Brainović, predsjednica Društva prijatelja grada Perasta.

Peraštani slave Zavjetni dan liturgijski i pučki 15. maja  – Bez živog kokota na meti
Perast foto M.Marušić

Sveštenstvo Kotorske biskupije ističe da je vjerski smisao Zavjetnog dana mnogo važniji od ovog narodnog običaja. Slavi se u čast Zaštitnice, Gospe od Škrpjela – Gospe Peraške, čija će čudotvorna slika biti i ovoga puta izložena u crkvi. Peraštani pripisuju duhovnu i moralnu podršku Bogorodici u pobjedi nad Turcima 1654. godine. Glavna misa sa Gospinom slikom na oltaru će biti održana u 18 sati.

U “pučkom” dijelu, od 16.30 sati kroz Perast će prodefilovati Gradska muzika Kotor i Bokeljska mornarica. U čast profesora dr Vladislava Brajkovića, uglednog admirala Bokeljske mornarice, na mjesnom groblju će delegacija Bokeljske mornarice položiti cvijeće. Na Trgu ispred crkve Sv. Nikole biće odigrano Kolo Bokeljske mornarice, a nakon toga je glavna misa.

Gađanje kokota najavljeno je poslije mise, oko 19h, ukoliko vremenske prilike budu povoljne.

/M.D.P./

Najčitanije