26.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dalmacija – stabilizovano snabdijevanje električnom energijom nakon jučerašnjeg kolapsa

Dalmacija – stabilizovano snabdijevanje električnom energijom nakon jučerašnjeg kolapsa
Dalmacija – Makarska – foto Boka News

Cijela Dalmacija jučer oko podne ostala je bez struje. HEP je saopštio da je prekid opskrbe električnom energijom izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja.

Hrvatski operator radi analizu s operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok. Najvažnije je da na hrvatskoj mreži nema oštećenja. Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog visoke temperature, tvrde stručnjaci.

Na energetski povezanom prostoru oko Hrvatske, u stanovima, hotelima i prodajnim centrima, sustavi klimatizacije “gutaju” ogromne količine električne energije. Jučer se osim nestanka struje pojavio i problem nestanka interneta. Tako, zbog strujnog, ali i internetskog incidenta, građani nisu mogli u ljekarnama podignuti svoje lijekove.

Struje nije nestalo samo u Dalmaciji, nije je bilo ni u dijelovima Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore, u kojima je navodno i došlo do kvara.

Zbog nestanka struje po gradovima bile su nesnosne gužve na cestama, a zbog vanjskih temperatura od plus 40, neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.

Brojne trgovine, pošte i banke nisu radile, restorani i kafići posluživali su samo piće, a policija se morala posvetiti regulaciji prometa, koji je ionako dodatno opterećen zbog turističke sezone. Bolnice i sve zdravstvene ustanove opremljene su agregatima, pa je jučerašnji nestanak struje prošao bez poteškoća.

Najčitanije