21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Morsko dobro apeluje na sve korisnike da redovno čiste i održavaju kupališta

Morsko dobro apeluje na sve korisnike da redovno čiste i održavaju kupališta
Plaža – foto Boka News

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore apeluje na sve korisnike morskog dobra da redovno čiste i održavaju svoja kupališta.

Prema Ugovoru o korišćenju morskog dobra, zakupci su obavezni da održavaju kupalište čistim, što uključuje detaljno, redovno, svakodnevno održavanje, kao i pojačano čišćenje tokom dana. Potrebno je redovno prazniti korpe za otpatke i čistiti kupalište i pripadajući akva prostor. Kupališta moraju biti očišćena od sitnog i krupnog otpada, posebno od materijala koji mogu ugroziti bezbjednost i higijenu.

Za kupališta koja nisu ustupljena, Javno preduzeće je zaključilo ugovore sa Komunalnim preduzećima primorskih opština koja su obavezna da redovno čiste i održavaju ta kupališta.
Pozivamo sve korisnike morskog dobra na odgovorno ponašanje i zajedničko očuvanje čistoće i sigurnosti na našim plažama.

Rezultati analize kvaliteta morske vode

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 114 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 17. do 20. juna ove godine, pokazali su da je na 94,7% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 4,4% lokacija dobrog, dok je na 0,9% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima veoma dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Boka Kotorska – foto Boka News
U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 10 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 9 dok je na 1 lokaciji ona bila dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na 12 lokacija voda bila odličnog, na 2 lokacije dobrog, a na 1 zadovoljavajućeg kavliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 22 lokacije, od čega je na njih 21 ona bila odličnog, a na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta.
Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.me koja je dostupna na našem i engleskom jeziku.

Najčitanije