17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Stjepčević: 700 godina od smrti svjetskog putnika i trgovca, održana međunarodna konferencija “Marko Polo – Interkulturalni svjetovi od Sredozemnog mora do Kine”

Stjepčević: 700 godina od smrti svjetskog putnika i trgovca, održana međunarodna konferencija “Marko Polo – Interkulturalni svjetovi od Sredozemnog mora do Kine”
Marko Polo – Interkulturalni svjetovi od Sredozemnog mora do Kine

Italijanski kulturni institut u Pekingu bio je domaćin značajne međunarodne konferencije posvećene Marku Polu, čije je tema bila “Marko Polo: Interkulturalni svjetovi od Sredozemnog mora do Kine“.

Ova konferencija, održana u hibridnom režimu sa ciljem obilježavanja 700 godina od smrti svjetskog putnika i trgovca Marka Pola, okupila je stručnjake iz oblasti istorije, umjetnosti, društvenih, lingvističkih i pedagoških nauka iz Italije, Kine i drugih područja kroz koja je Marko Polo putovao.

U okviru konferencije, dr Jelena Stjepčević, sinološkinja, doktor nauka Menadžmenta u pomorstvu i predsjednica Udruženja za promociju sinologije Kotor, učestvovala je na okruglom stolu pod nazivom “Marko Polo sjutra“ i održala prezentaciju pod nazivom „Od drevnog Puta svile do savremenog lanca snabdijevanja: uticaj i evolucija pomorske trgovine između Kine i Mediterana“.

Paste and Blue Business Conference

Uz Stjepčević, učesnici ovog okruglog stola bili su Luca Mola (Univerzitet Warwick), Ma Xiaolin (Nankai Univerzitet, Tianjin) i Kiril Solonin (Renmin Univerzitet, Peking). Tokom diskusije, Stjepčević je govorila o značaju pomorske trgovine između Kine i Mediterana u prošlosti u poređenju sa savremenim dobom, njenim ekonomskim aspektima i globalnim izazovima sa kojima se pomorska industrija suočava danas.

Konferencija je pružila platformu za diskusiju i razmjenu ideja među istraživačima i stručnjacima o značaju putovanja Marka Pola i njihovom uticaju na kulturne i ekonomske veze između istoka i zapada. Program je uključivao uvodne govore, tematske sesije, prikaz dokumentarnog filma i završnu diskusiju, sa ciljem da poboljša razumijevanje nasljeđa Marka Pola i njegovog uticaja na kulture.

Marko Polo – Interkulturalni svjetovi od Sredozemnog mora do Kine

Konferencija je organizovana od strane doc. dr Gorana Đurđevića, Monice Bezzegato i Italijanskog kulturnog instituta u Pekingu.

Najčitanije