22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Broj poginulih u poplavama u BiH porastao na 25, u tijeku čišćenje i sanacija terena

Broj poginulih u poplavama u BiH porastao na 25, u tijeku čišćenje i sanacija terena
Jablanica – spasioci – foto Al Jazzira

Broj poginulih u poplavma i odronima stijena u BiH porastao je na 25 nakon što su u subotu pronađena tijela još dviju žrtava, dok službe rade na normaliziranju stanja uklanjajući smeće i otpad na ustavama hidroelektrana na rijeci Neretvi.

Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije objavio je da je jedna poginula osoba pronađena na području Konjica, a druga Jablanice.

Najveći broj osoba poginuo je u odronima kamenja u naselju Donja Jablanica, gdje je teško oštećena i željeznička pruga te je u potpunom prekidu veza s lukom Ploče.

U luci Ploče trenutačno se nalazi 400.000 tona različite robe za BiH, zbog čega trpi ta luka, ali i brojne kompanije iz središnjeg dijela BiH.

Zbog prekida željezničkog prometa Željeznice Federacije BiH svakoga dana gube oko 125.000 eura.

Nadležne službe raščišćavaju prometnice kako bi se ponovno uspostavio promet i osigurala opskrba električne energije.

Na ustavama hidroelektrana uklanjaju se tone otpada te goleme količine kamenja i mulja u akumulacijama koje predstavalju prijetnju radu postrojenja.

Taj se materijal koristi kao nasip za prometnice i željezničku infrastrukturu koje su bujice uništile ili oštetile.

U toku je čišćenje i sanacija terena 

Mnogi volonteri pomažu ugroženim mještanima u čišćenju. Iz Sarajeva ih je došlo 500, riječ je o studentima koji su raspoređeni na nekoliko lokacija.

– Bili smo do sad u Fojnici, Kiseljaku i dio je bio i u Kreševu. Bili smo i u Jablanici. U suštini gdje god treba potrebe, gdje nas zonu da dođemo, mi dođemo, kaže Amar Nurković, studentski pohodi, pohodi u pomoć.

– Meni je iskrena čast što se danas nalazim ovdje. Drago mi je da mogu nekome i pomoći, dodala je Amra Malkić, studentski pohodi, pohodi u pomoć.

Dosad je došlo 30-ak kontejnera za stanovanje, koji će biti raspoređeni na ugrožena područja Jablanice i Konjica. Očekuje se da će uskoro biti u funkciji.

– Naše ekipe na terenu pripremaju zemljane radove i infrastrukturu kao što je kanalizacija, voda, struja. Očekujemo da ćemo sutra ili prekosutra eventualno moći polako da redamo te kontejnere i da to naselje stavljamo u funkciju, istaknuo je Husein Hodžić, načelnik Štaba civilne zaštite Konjic.

U Donjoj Jablanici nastavlja se potraga za još tri tijela i čišćenje terena. Od danas se put kroz Donju Jablanicu otvara za putnički prijevoz, ali samo u noćnim satima.

– Nemjerljivo je ono što je urađeno proteklih dana. Nastavljamo sa raščišćavanjem. I uspostavljanjem putnih komunikacija na području općine Jablanica, rekao je Damir Šabanović, načelnik općine Jablanica.

Čišćenje, sanacija terena te popravak infrastrukture trebali bi brzo biti završeni. Stručnjaci predviđaju da će za normalizaciju željezničkog prometa biti potrebno najmanje nekoliko mjeseci.

Najčitanije