25 C
Kotor

Slušaj online radio

Ruske rakete pogađaju ukrajinsku luku: Dva broda pretrpjela štetu

Ruske rakete pogađaju ukrajinsku luku: Dva broda pretrpjela štetu
Foto: Screenshot/X

Još dva broda oštećena su u novom ruskom raketnom napadu na ukrajinsku crnomorsku luku Odesu.

Teretni brod NS Moon pod zastavom Belizea, nosivosti 2.700 dwt, pogođen je jučer dok je bio privezan u luci, zajedno s brodom Optima pod zastavom Palaua, nosivosti 5.800 dwt, koji je pretrpio štetu u prethodnom balističkom raketnom napadu prošlog tjedna.

Jedna osoba je poginula, a osam je ranjeno u ruskom granatiranju luke, dok su skladišta žitarica i lučka infrastruktura također oštećeni, izvijestile su ukrajinske vlasti, a prenosi Splash247.com.

Zamjenik premijera Oleksij Kuleba izjavio je prošlog tjedna da je Rusija izvela gotovo 60 takvih napada u posljednja tri mjeseca, oštetivši ili uništivši gotovo 300 lučkih objekata i 22 civilna broda.

NS Moon je jučer postao četvrti trgovački brod koji je pretrpio štetu dok je bio privezan u ukrajinskim lukama u posljednjih devet dana.

Konzultantska tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey izvijestila je da se u trenutku napada u luci i sidrištu Odesa nalazilo deset brodova.

“Brodovi koji plove Crnim morem trebali bi provoditi sveobuhvatne dinamičke procjene prijetnji na putovanju,” navodi Ambrey u savjetodavnoj bilješci, dodajući: “Brodovi koji pristaju u Ukrajini trebali bi pregledati svoje hitne protokole za napade na ukrajinske luke. Tijekom zračnih napada na lučku infrastrukturu, članovi posade trebali bi ostati unutar nadgrađa broda.”

Najčitanije