24 C
Kotor

Slušaj online radio

Tollite portas – koncert ansambla Chronos

Tollite portas – koncert ansambla Chronos
Koncert ansambla Chronos

U Katedrali Sv. Tripuna u Kotoru u srijedu 16. oktobra sa početkom u 19 sati, festival Tollite portas organizuje koncert pod nazivom Orientis Splendor. U izvođenju istaknutog ansambla Chronos, na koncertu će se naći remek djela vizantijske muzike od srednjeg vijeka do pada Carigrada (11. -15. vijek). Članovi ansambla su Evgeny Skurat, Marcin Abijaski, Michael Eberle i Artemii Lavrov. Ulaz na koncert je slobodan.

Ansambl Chronos osnovan je 2012. godine. Glavni cilj ansambla je izvođenje muzike koja se vjekovima nije izvodila na stilski najtačniji način. Repertoar ansambla uključuje liturgijsku, paraliturgijsku i narodnu muziku drevne Rusije, srednjovjekovne Evrope, Gruzije, Vizantije i koptskog Egipta. Voditelj ansambla, Evgeny Skurat, studirao je vizantijsko pjevanje u Grčkoj (Solun, Atos). Trenutno u ansamblu djeluju vodeći stručnjaci i solisti u području vizantijskog muzičkog stila.

Koncertni program sastavljen je od desetak muzičkih rukopisa od 13. do 15. vijeka. Gotovo sve kompozicije biće izvedene prvi put nakon dugog perioda zaborava koji traje i do 700 godina.

Program se sastoji od pet tematskih cjelina.

Prvi dio posvećen je muzici katedralnog obreda. To je muzika razdoblja od 10. do 13. vijeka, izvođena u crkvi Svete Sofije u Carigradu. Katedralna muzika prestala je postojati 1204. godine, nakon što su križari zauzeli grad, kada su dvor i patrijarhat preseljeni u izgnanstvo u Nikeju.

Koncert ansambla Chronos

Drugi dio programa posvećen je jednako drevnom muzičkom obliku stihira. Među odabranim stihirama, izvešće se i kompozicija svete monahinje Kasije (9. vijek), prve vizantijske pjesnikinje.

Vrlo zanimljiv treći dio koncerta posvećen je međusobnim uticajima vizantijske i evropske muzičke tradicije. Ansambl će izvesti srednjovjekovne vizantijske melodije na latinskom i gregorijanske melodije na grčkom jeziku. Ovaj repertoar zabilježen je u rukopisima Beneventanskog obreda u 11. i 12. vijeku. Tu su i primjeri vizantijske eksperimentalne polifone polifone muzike, čiji je autor bio Manouel Gazes (15. vijek).

Četvrti dio programa posvećen je muzici kalofonskog razdoblja.  Jedino preživjelo djelo vizantijske kompozitorke bit će izvedeno skupa s djelima  Ioannisa Koukouzelisa i Ioannisa Glyke. Posebnu zanimljivost predstavlja kalofonska stihira u čast svetog Tripuna, u čijoj se crkvi koncert održava.

Peti dio programa uključuje kalofonska djela srpskih kompozitora iz 15. vijeka

Najčitanije