20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Ubijen vođa Hamasa Yahya Sinwar – UN: Pojasu Gaze ove zime prijeti “katastrofalna” glad

Ubijen vođa Hamasa Yahya Sinwar – UN: Pojasu Gaze ove zime prijeti “katastrofalna” glad
Gaza
Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

“Ubili smo prvog čovjeka Hamasa” stoji u službenom priopćenju iz Tel Aviva kojim je potvrđena pogibija Yahye Sinwara u pojasu Gaze. Prije toga, tijekom dana objavljeno je da izraelska vojska istražuje je li Sinwar doista ubijen u operaciji njezinih snaga na području Rafe. Izraelska radijska postaja Kan javlja da je Sinwar ubijen slučajno te da se napad nije temeljio na obavještajnim podacima.

Pojas Gaze, stalna meta izraelskih napada i danas je bio na udaru projektila. Kako je ustvrdio izvor iz izraelske vojske, gađana je jedna zgrada, za koju se već dulje vrijeme sumnja da je mjesto skrivanja Hamasovih pripadnika. Precizna navođena raketa zgradu je srušila do temelja. I tada dolazi do velikog obrata.

– Tokom operacije pripadnika IDF-a, ubijena su trojica terorista. IDF u ovom trenutku provjerava je li se među poginulima i Yahya Sinwari, vođa Hamasa. U ovom trenutku njegov identitet još ne možemo potvrditi, saopštio je IDF popodne. No nešto prije 19 sati Izraelci su potvrdili da je ubijen vođa Hamasa.

Izraelski Kanal 12 javlja da se napad u kojem je likvidiran Sinwar dogodio jučer i da izraelski vojnici koji djeluju na području Rafe nisu znali da je vođa Hamasa ondje. Vojnici su vidjeli nekoliko boraca kako ulaze u zgradu i naređen je napad na njih. Navodno je na taj dio zgrade ispaljena tenkovska granata. Kada se slegla prašina i dim, izraelski specijalci upali su u pogođeni objekt i primijetili da jedan od ubijenih terorista jako podsjeća na Sinwara.

Sinwara se smatra idejnim vođom i glavnih arhitektom terorističkog napada na Izrael prošle godine u listopadu. Od tog dana ne pojavljuje se u javnosti. Kako tvrde izraelski obavještajni izvori, cijelo vrijeme provodio je u tunelima u pojasu Gaze, izdavajući zapovijedi o napadima na Izrael. Nakon što je ubijen Ismail Haneja u Iranu ovoga ljeta, Sinwar je postao prvi čovjek Hamasa. No, na tom položaju, čini se, nije se dugo zadržao, unatoč skrivanju od izraelskih projektila.

UN: Pojasu Gaze ove zime prijeti “katastrofalna” glad

Najčitanije