25 C
Kotor

Slušaj online radio

Skupština – Festival klapa Perast značajno je obogatio kulturnu i turističku ponudu Boke Kotorske

Festival klapa u Perastu je potvrdio da je za petnaest godina postojanja značajno obogatio kulturnu i turističku ponudu Boke Kotorske, predstavljajući vrijednu muzičku baštinu a istovremeno podstičući nove autore da stvaraju nove klapske kompozicije. U nadi da će nadležni u institucijama i relevantnim organizacijama,  pored  podrške koju daju a koja nije dovoljna, učiniti još više kako bi se prepoznatljiv Festival u regionu  razvio u još kvalitetniji dogadjaj na koji se rado dolazi – jedan je od zaključaka sa sinoćne Skupštine NVO Međunarodni festival klapa Perast koji je održana u palati Bizanti u Kotoru.

Skupština je usvojila Izvještaj o radu, finasiski izvještaj i Program i plan  aktivnosti  sa planom prihoda i troškova za 2017. godinu.

Izvršni direktor Međunarodnog festivala klapa Perast, Milan Kovačević ocijenio je proteklu godinu kao veoma uspješnu, u kojoj su realizovane brojne aktivnosti. Koncerti u Kotoru i Tivtu u čast Jakši Fiamengu  čiji su  stihovi ispjevani u nizu nezaboravnih hitova popularnih pjevača i klapa, kvalifikacioni koncerti u Herceg-Novom i Tivtu, izdanje CD-a povodom jubileja i koncert crnogorskih klapa, izdanje stručne publikacije Lirice, finale 15. Festivala klapa, koncert klape Contra u Perastu za kraj sezone.

On je istakao veliki doprinos Festivala vrijednoj muzičkoj baštini uz istovremeni podsticaj novim autorima za stvaranje klapskih kompozicija.

Ovogodišnjim planom finale 16. Festivala klapa u Perastu biće održano 30. juna i 1. jula.

“Planirano je 10 klapskih koncerata u šest gradova. Biće održani stručni seminari i edicija Lirice, a razvija se i sopstvena produkcija kroz program Priče o moru”, kazao je Kovačević.

Programom 16. Međunarodnog festival klapa Perast u planu je 3. juna gostovanje u Herceg Novom, 10 . juna u Budvi, 17. juna u Tivtu, a 29. juna svečano otvaranje KotorArta Pričama o moru.

Kovačević je kazao da aktuelna politička situacija u Kotoru, Herceg Novom te činjenica da KotorArt sa Ministarstvom kulture još nije započeo konkretne razgovore, uslovljavaju plan i čine neizvjesnim njegovu realizaciju.

Program „PRIČE O MORU“ je kolaž-koncert   pripremljen sa namjerom da klapskom pjesmom, poezijom i naracijom, približi publici istorijske  podatke o načinu života u Boki Kotorskoj, od XV do XX vijeka, koji je uvijek bio i uslovljen i bitno povezan sa morem i pomorstvom.

Program “Priče o moru“ je koncipiran i kao poseban „gostujući program Festivala klapa Perast“ po gradovima Crne Gore  izvan ljetnje sezone.

Tokom avgusta u planu su koncerti pod nazivom Poklon gradu u Kotoru i Perastu.

Umjetnički direktor Festivala klapa Perast Jasminko Šetka izrazio je zadovoljstvo urađenim, te je još jednom istakao da je festival prepoznatljiv u regionu, te da će i dalje insistirati na kvalitetu.

Tokom 2016. godine pokrovitelji Festivala su bili Ministarstvo kulture sa 14,5 hiljada eura, Opština Kotor sa 7.000 i TO Kotor sa 2.000 eura, zatim Muzički centar, PAM CG, Ministarstvo finasija (od igara za sreću), Opština Tivat, Luka Kotor, JP Vodovod i kanalizacija, Muzička škola Vida Matjan, Muzej grada Perasta, Nord Star, porodica Nikole Gregovića, Dema, Dom studenata, Ship Travel, Autoremont, i drugi … Festival je ostvario budžet od 45.266 eura i u potpunosti  izmirio sve obaveze, kao i dugovanja iz prethodnih godina.

Najčitanije