16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

OJU „Muzeji“ Kotor odobreno devet projekata po Programu zaštite i očuvanja kulturnih dobara

Dan Muzeja grada Perasta - “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana”
Dan Muzeja grada Perasta – “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana”

Ministarstvo kulture po Programu zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore za 2017. odobrilo devet projekata OJU „Muzeji“ Kotor.

Na sjednici održanoj u petak u Ministarstvu kulture Crne Gore na Cetinju upriličeno je svečano potpisivanje ugovora koje su potpisali prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture i realizatori projekata koji su obuhvaćeni i finansijski podržani Programom za 2017.

U ime OJU“Muzeji“ Kotor ugovore je potpisao direktor Andro Radulović.

Podržani projekti su  izrada konzervatorskog projekta i sprovođenje konzervatorskih mjera nad kulturnim dobrima Etnografske zbirke (oružje, tekstilni predmeti, nakit, torbice i pokućstvo) u iznosu od 6000 eura, Muzej grada Perasta – konzervatorski tretman biste Tripa Kokolje ispred crkve Svetog Nikole u Perastu u iznosu od 400 eura kao i sprovođenje konzervatorskih mjera na arhivskoj  knjizi „Peraške privilegije“ u iznosu od 2000 eura.

Dan Muzeja grada Perasta - “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana”
Dan Muzeja grada Perasta – “Zmajevići – pod plaštom opata i kapetana”

Popularizacija i prezentacija kulturne baštine po Programu za 2017. godinu  obuhvata sledeće projekte: Lapidarijum – Crkva Svetog Mihaila-Stari grad Kotor, izrada brošure u iznosu od 500 eura; Crkva Svetog Pavla-Stari grad Kotor, izrada brošure u iznosu od 500 eura; Izložba“ Proglasi u raznim prilikama u Perastu u periodu od XVIII, XIX i XX vijeka“ u iznosu od 1 000 eura, Kulturna baština Perasta „Prevod i publikacija rukopisne knjige Draga Martinovića – O istoriji peraške porodice Martinović“ u iznosu od 4 000 eura, ; Izložba fotografija „Stećci Boke i Zaleđa“ u iznosu od 1500 eura i izložba „Odlikovanja“ u iznosu od 1000 eura, Muzej grada Perasta

Osnovni cilj Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara je da doprinese unapređenju stanja kulturnih dobara i širenju svijesti o njihovom značaju, očuvanje, zaštita, valorizacija, prezentacija i popularizacija.

Muzej grada Perasta

Kroz realizaciju projekata ujedno će se doprinijeti širenju i razumijevanju različitih kultura i obezbijediće se uslovi da se ista koriste u naučne, edukativne i kulturne potrebe kako pojedinca tako i šire javnosti kako je i istaknuto na svečanoj sjednici u Ministarstvu kulture Crne Gore na Cetinju saopštavaju iz OJU“Muzeji“Kotor.

Najčitanije