25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Korali na Zlarin donose život

Zlarin – predstavljanje projekta

Projekt Hrvatski centar korala u četvrtak je krenuo u život: gradonačelnik Šibenika Željko Burić potpisao je na Zlarinu prijavu ovog projekta na konkursu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”.

Bude li odobren, do ljeta 2020., kada je planiran završetak, na otok koralara ući će 26 milijuna kuna i s time će biti otvorena nova stranica u razvoju Zlarina, morskog predgrađa Šibenika. Europska unija financirat će 75 posto od tog iznosa, a radovi na objektima i poučnim stazama na šest otočnih punktova započeli bi u rujnu ove godine.

– Ono što je prije dvije godine, kada smo prvi put predstavili namjeru o utemeljenju koraljarskog centra, zvučalo kao priča iz mašte, sada je pred ostvarenjem. Uvjeren sam u to jer je projekt izradila najbolja ekipa u Hrvatskoj, iz Odjela za gospodarstvo na čelu s pročelnikom Matijom Bumbakom, isti oni koji su s uspjehom aplicirali na natječaje za revitalizaciju šibenskih tvrđava koje su danas samoodrživi projekti, kao što će biti i Hrvatski centar koralja sa tri stalno zaposlena i troje sezonaca – naglasio je Burić.

Plan je gradske uprave da Hrvatski centar korala Zlarin značajno pridonese daljnjem razvoju otoka i u budućnosti, te da, osim kao turistička atrakcija, funkcionira i kao mala razvojna agencija Zlarina koja će generirati čitav niz manjih razvojnih projekata.

Otoci, dodao je gradonačelnik, tijekom cijele godine trebaju živjeti pod jednakim uvjetima kao i ostali dijelovi grada, a svjesni smo i toga da je našim otočanima glavni problem bolja prometna povezanost, stoga Grad Šibenik intenzivno radi na pripremi dokumentacije za pomorsko povezivanje svih otoka brzim brodskim linijama koje bi prometovale svakoga sata.

Zlarin predstavljanje projekta

-Projekt Hrvatskog centra koraljara obuhvaća obnovu kuća Šare i Kažerme, poljskih putova koji će biti uređeni u poučne staze, a time i domaćem stanovništvu omogućiti lakši pristup do polja, zatim uređenje pristupnog puta od pristaništa do samih kuća Šare i Kažerma, opremanje kuća te nabavu plovila i ronilice na daljinsko upravljanje, također i dva električna automobila – iznijela je Ivana Bujas Rupić iz Odjela za gospodarstvo temeljne postavke ovog projekta danas u Kažermi, gdje je prije petnaestak godina otvorena otočna muzejska zbirka.

Dolazak gradonačelnika sa suradnicima koji su donijeli dobre vijesti za otok privukao je pažnju grupe Zlarinjana koji su s pažnjom saslušali izlaganje o projektu koji su i sami pomogli osmisliti, kako je istaknula Bujas Rupić.

/Branimir Periša/

Najčitanije