25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Uspješni „Zimski gušti na Orjenu“

Preko 600 učesnika učestvovalo u  16 programa u zaleđu Herceg Novog

Dodjela zahvalnica

Zahvaljujući kalendaru aktivnosti „Zimski gušti na Orjenu“, kojim je koordinirala Agencija za razvoj i zaštitu Orjena Opštine Herceg Novi, ukupno 605 učesnika je kroz 16 događaja u protekla tri mjeseca imalo priliku da posjeti zaleđe Herceg Novog i upozna njegove zanimljivosti.

Već drugu godinu zaredom Agencija koordinira i organizuje zajednički program sa nizom ostalih pravnih subjekta u gradu: sportskim klubovima, NVO-ima i vlasnicima ugostiteljskih objekata, a uz podršku Opštine Herceg Novi i lokalne Turističke organizacije. Cilj nam je animiranje prvenstveno Novljana da kroz razna dešavanja upoznavaju naše zaleđe, jer će upravo oni sutra biti njegovi najbolji prezenteri. Nadamo se da ćemo na taj način doprinijeti razvoju ovog segmenta ponude Herceg Novog – kazao je rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević.

Protekle zime održana su dva događaja više nego prošle, pa je i broj učesnika bio nešto veći. U prosjeku, 38 po događaju.

Kada saberemo broj učesnika za dvije sezone, dobijamo podatak da je 30 dešavanja okupilo ukupno 1174 učesnika svih uzrasta.

Zimski program daje dobre rezultate i vidno doprinosi obogaćivanju sadržaja našeg zaleđa. Sve to ne bi bilo moguće kad bi Agencija ovaj posao radila sama. Naš cilj je bio, a tako će biti i ubuduće, da u ovaj zajednički kalendar uključimo što veći broj ostalih subjekata, te da zajedno kreiramo još atraktivnija i raznolikija dešavanja – poručio je Starčević.

„Zimske gušte na Orjenu“, uz Agenciju, organizovalo je još 10 subjekata. Njima su proteklog vikenda, povodom uspješnog završetka ovosezonskog zajedničkog programa, uručene zahvalnice na platou Kotobiljskog izvora.

Zimski gušti – Orjen

Kao organizatori  pojedinačnih dešavanja u programu su učestvovali: Planinarski klub „Subra“, Paraglajding klub „Adriafly“, NVO „Orjen Outdoor“, Alpinistički klub „Niskogorci“, Kafe bar „Karakas“, konoba „Sikimić“, Hrvatsko planinarsko društvo „Dubrovnik“, konoba „Vrbanj“, NVO „Eko Boka“, konoba „Trebesin“ i NVO „Orka“.

Na listi uspješno organizovanih događaja su, redom od kraja decembra do prvih dana aprila:

-“Kićenje kleke” (kod pl. doma „Za Vratlom“)

-“Prvi dan u prirodi” (izlazak do Kotobilja)

-“Predstavljanje trail ranning-a” (na terenima Rekreacione zone Kameno)

-Otvaranje Rekreacione zone „Kameno“ (dešavanje priključeno kalendaru)

-“Speleološko veče”(prezentacija u „Orki“)

-“Speleološki dan” (na poligonu Šilobod)

-Trail trčanje (pješačkom stazom do sela Žlijebi)

-Školica zimskog guštanja: “Moj Snješko Bijelić” (takmičenje u izradi Snješka Bijelića na Vrbanju)

-“Na granici Boke” (kod crkve Sv. Ilija iznad Žvinja)

-“Rimsko utvrđenje Čakotin”

-“Noćni uspon na Subru” (1679 m)

-“Riblja večera na snijegu“ (konoba „Vrbanj“)

-“Tajne Ljutog krša” (okolina motela „Borići“)

-“Selo Žlijebi – tradicija upotrebe kamena”

-“Praglajding dan na Orjenu” (poletište „Dizdarica“ na Žljebskoj lastvi)

-“Proljeće na snijegu” (Orjensko sedlo, 1600 m)

Zimski gušti – Orjen

Nakon dodjele zahvalnica, Starčević je predstavio dio planiranih aktivnosti za 2017. godinu.

Za Dan planete Zemlje (22. april) najavio je organizovanje volonterske akcije na uređenju Kotobiljskog izvora.

Od 26. do 28. maja  zajedno sa PK „Subra“ organizuju tradicionalnu manifestaciju „Orjenski maraton“, koja ima za cilj okupiti ljubitelje planinarenja, planinskog trčanja i aktivnog turizma, te prezentovati Orjen kao planinsku izletničku destinaciju.

Drugi Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa zakazan je za 11. jun, na istoj lokaciji kao lani – dvorište crkve Sv. Jovana na Kamenom. Cilj Sajma,  koji se organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Herceg Novi i Mjesnom zajednicom Kameno-Žlijebi, je čvršće povezivanje proizvođača hrane s područja hercegnovske opštine sa ugostiteljstvom, turističkom privredom i samim turistima, znajući da je domaća trpeza višegodišnji svjetski turistički trend.

Za 24. i 25. jun planiran je još jedan događaj u saradnji sa PK „Subra“ – manifestacija „Čovjek i kamen“, koja će obuhvatiti dva događaja: obilazak staze Orjensko sedlo – Veliki kabao, svojevremeno građene za izlazak princa Rudolfa Habzburga i drugo „Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe“. Cilj ove manifestacije je istaći naslijeđene materijalne vrijednosti, odnosno tradicionalne vještine gradnje u kamenu.

U julu slijedi prva „Kamenska noć“. Plan je ova turistička manifestacija sa rekreativnim i kulturno-istorijskim sadržajima bude održana 8. jula, u noći punog mjeseca, i da se njome na inovativan način predstave prednosti i atrakcije zaleđa u ljetnjoj sezoni.

Za 5. i 6. avgust najavljeno je treće revijalno bućarsko prvenstvo „Orjensko sedlo 2017“. Ovim događajem Agencija se trudi oživjeti stari duh zaleđa, gdje je bućanje bilo sastavni dio života, i predstaviti ga turistima kao dio zajedničke tradicije istočnog Jadrana. Orjensko sedlo kao mjesto održavanja pruža idealne klimatske uslove, te zahvaljujući svojoj planinskoj klimi, omogućava aktivnosti na otvorenom i u najtoplijem mjesecu. Zbog toga je nedavno i obnovljen bućarski zog, najviši u Crnoj Gori, a drugi po nadmorskoj visini na cijelom Jadranu.

U oktobru AK „Niskogorci“ i NVO „Orjen Outdoor organizuju treći „Orjenski đir“, takmičenje u planinskom trčanju, koje i Agencija podržava računajući na potrebu razvoja sporta i rekreacije na području Orjena, pogotovo onih vidova koji ne zahtijevaju veće startne izdatke, već se baziraju na prirodnim uslovima.

Kako je Starčević dodao, uz navedene aktivnosti ostaje niz veoma važnih poslova vezanih za usvajanje Studije zaštite Orjena, određivanje upravljača, transformaciju Agencije u DOO, kao i aktivnosti na različitim zajedničkim projektima, među kojima se ističe Adrenalinski park, okosnica buduće ponude Vrbanja.

Najčitanije