33.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Air Montenegro: Linija Baku-Tivat stimulisaće i dodatna ulaganja

Aerodromi Crne Gore – Tivat

Direktna avio-linija Baku – Tivat značajno će doprinijeti povećanju broja turista i stimulisati dodatna ulaganja sa tržišta Azerbejdžana u Crnu Goru, saopštila je portparolka nacionalne avio-kompanije Air Montenegro, Maja Bjelić.

– U avio-kompaniji vjerujemo da će otvaranje ove linije imati višestruko pozitivan uticaj, kako na turizam tako i na ekonomsku povezanost dvije zemlje – rekla je Bjelić povodom uspostavljanja direktne avio-linije Baku – Tivat.

Er Montenegro je u petak dočekao prve putnike iz Bakua i na taj način zvanično otvorio novu liniju Tivat – Baku, koja će se realizovati dva puta sedmično – ponedeljkom i petkom.

Dobrodošlicu putnicima iz Azerbejdžana na tivatskom aerodromu su, pored predstavnika nacionalne avio-kompanije, poželjeli i predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Turističke organizacije (TO) Tivat.

Predstavnica NTO, Dragana Đurić, kazala je da je Crna Gora izuzetno popularna turistička destinacija, ali i primamljivo poslovno tržište za Azerbejdžan, te da za nju postoji sve veće interesovanje.

Ona je saopštila da je, prema podacima Monstata, prošle godine zabilježen rast dolazaka turista iz Azerbejdžana i to 84,25 odsto u odnosu na 2022, dok je u odsnosu na 2019. godinu zabilježen skok od 108 odsto.

Đurić je dodala da je prošle godine zabilježen i rast broja noćenja od 132,73 odsto u odnosu na 2022.

– Ti podaci potvrđuju da je interesovanje veoma veliko i da je tržište Azerbejdžana uveliko otkrilo našu destinaciju – navela je Đurić.

Ona je poručila da je veoma pohvalno što je Air Montenegro djelovao proaktivno i otvorio redovan let Baku – Tivat, te na taj način doprinio pozitivnom trendu.

Direktorica tivatske TO, Nina Lakičević, rekla je da postoji potencijal da Tivat bude destinacija koja može da živi 365 dana u godini, ali i da su avio-konekcije prepreka u tom razvoju.

Ona je navela da tivatski aerodrom van glavne turističke sezone ima konekciju samo sa Beogradom i Istanbulom.

– Drago mi je da je nacionalni avio-prevoznik uspostavio avio-konekciju sa Bakuom i nadam se da će se to nastaviti – rekla je Lakičević.

Ona je dodala da bi se Tivat kao destinacija mogao promovisati na taj način, jer su bez direktne avio-konekcije uzaludni sajmovi i samopromovisanje.

Direktna avio-konekcija je, prema riječima Lakičević, olakšica da bi neko došao u Tivat.

Ona je saopštila da su gosti iz Azerbejdžana prošle godine zabilježili 69 odso više noćenja nego 2022, a 104 odsto više nego 2019.

– To je posljedica upravo avio-povezanosti i to se uvijek odrazi na destinacije sa kojima je uspostavljena avio-konekcija, kao što je prošle godne bilo 228 letova sa baltičkim zemljama – kazala je Lakičević.

Ona je dodala da je sve što je novo jako značajno za crnogorsko tržište.

– Mislim da imamo potencijal i da treba ulagati ne samo u saobraćajnu infrastrukturu, nego i razvoj naših aerodroma i povezanost – zaključila je Lakičević.

Najčitanije