20 C
Kotor

Slušaj online radio

Akademski hor Collegium musicum održaće 7. avgusta koncert duhovne muzike na TMF-u

Akademski hor Collegium musicum održaće 7. avgusta koncert duhovne muzike na TMF-u
Collegium

Akademski hor Collegium musicum nastupiće u srijedu, 7. avgusta u 21 sat u crkvi Svetog Save na Tivat Music Festivalu. Hor će izvesti program duhovne muzike, pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović. Kao solisti nastupiće sopranistkinje Milica Lalošević i Eva Marković.

“Jedna od umjetničkih misija TMF-a je predstavljanje ženskog stvaralaštva, uz koji svakako ide i njegovanje i razvijanje ženskog izvođaštva, a jedan od najljepših primjera kolektivnog predstavljanja ljepote ženskih vokala sigurno je čuveni akademski hor Collegium muzikum, koji duže od pet decenija svojim tonovima boji različite prostore, čineći ih plemenitijima”, saopšteno je iz PR službe Festivala.

Akademski hor Collegium musicum osnovan je 1971. godine i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Dvoje najvećih autoriteta u oblasti horskog izvođaštva u regionu – Vojislav Ilić i Darinka Matić Marović utkali su svoje znanje i energiju u višedecenijski život Ansambla. Dr um. Dragana Jovanović, od 1999. godine angažovana kao asistent dirigenta, od 2002. je dirigent Hora. Do danas je u Ansamblu pjevalo oko 500 studentkinja FMU. Kao jedan od najuglednijih u Srbiji, Hor je dobitnik brojnih priznanja i nagrada u zemlji i inostranstvu, a odlikovan je Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge, čuvanje tradicije horskog pjevanja i promociju nacionalne kulture u svijetu ukazom predsjednika Republike Srbije. Ansambl je održao više od tri hiljade koncerata širom zemlje i u preko četrdeset zemalja. Repertoar Hora obuhvata djela različititih epoha i stilova, kao i premijerna izvođenja više od 200 djela. Sarađivao je s brojnim reprezentativnim orkestrima u Srbiji i regionu i sa eminentnim dirigentima. Posljednjih godina s posebnom pažnjom razvija vizuelnoscenski identitet u horskom izvođaštvu ostvarivši koncertne-performanse: Sirene, Dokument: VODA, Mokranjac 1914–2014, Zmija mladoženja, Šklovski,
Motion stop – oživljavanje zvuka, Inter nos.

Dr um. Dragana Jovanović, vanredna profesorka horskog pjevanja i dirigovanja, i prodekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, diplomirala je, magistrirala i doktorirala dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić Marović. Dirigentsku karijeru započela je tokom studija, a nastavila kao asistentkinja dirigenta i dirigentkinja Akademskog hora Obilić Akademskog kulturno-umetničkog društva Branko Krsmanović, Mještovitog hora Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Mještovitog hora Radio televizije Srbije i šef-dirigent Orkestra Ministarstva unutrašnjih poslove Srbije. Njen umjetnički rad najneposrednije je vezan za Akademski hor Collegium musicum s kojim, s najrazličitijim programima, nastupa u Srbiji i širom svijeta. U posljednjoj dekadi, okrenuta je autorskim i koautorskim umjetničkim projektima, koji ispituju horsko i dirigentsko izvođaštvo u susretu s pokretom, mizanscenom, prostorom, svjetlom, elektronikom, dramaturgijom, vizualima. Autorka je knjiga, stručnih radova, seminara i radionca iz oblasti dirigentske interpetacije i horskog pjevanja. Dobitnica je brojnih priznanja i prvi laureat Nagrade za istaknutu ličnost u oblasti muzike Darinka Matić Marović, koju je ustanoviio KotorArt. Umjetnička je direktorka Tivat Music Festival-a.

Najčitanije