18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ako se obučem kao građevinac, mogu li na ribanje?

Ribari – foto Z. Nikolić

Vijest da je mjerana Nacionalnog koordninacionog tijela za spriječavanje širenja zaraznih bolesti zabranjen sportski ribolov sa obale i iz čamac, izazvala je danas pravu buru negodovanja i eksploziju nezadovoljstva među građanima na primorju.

Savez za sportski ribolov na moru Crne Gore jutros je saopštio da je od strane Uprave policije “obaviješten da su na snazi nove mjere u suzbijanju širenja Corona virusa, koje se tiču ribolova”.

“Zabranuje se svaki sportsko-rekreativni ribolov, koji podrazumjeva ribolov iz čamca, ribolov sa obale i podvodni ribolov.” – prenijeli su iz crnogorskog Saveza za sportski ribolov na moru, uz napomenu da je privredni ribolov je i dalje dozvoljen uz mjere javljanja o isplovljavanju.

Mjere na spriječavanju moronavirusa do sada inače, nisu ograničavale i zabranjivale sportski ribolov za ljude koji posjeduju validne dozvole izdate u Sportsko-ribolovnim klubovima, a što je podrazumijevalo da je svako mogao propisnim ribolovnim alatom, sa obale ili iz čamca, da ulovi za svoje potrebe maksimalno 3 kilograma ribe ili drugih morskih organizama na dan. Pri tome je iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore koja je preduzela i sprovodi niz drugih mjera ograničenja aktivnosti na koru radi spriječavanja širenja korone, u više navrata saopšteno da su od ograničenja isplovljavanja izuzeti sportski ribolovci sa urednim dozvolama koji se pritom pridržavaju ograničenja od maksimum dvije osobe u čamcu i na vrijeme najave UPSUL-u svoje isplovljavanje na more.

Informacija da zbog navodnog oficijelnog tumačenja odgovornih iz Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog rauvoja da mjera zabrane “svih sportsko rekretaivnih aktivnosti” koju je nedavno donijelo NKT, podrazumijeva i zabranu svake vrste sportskog robolova, izazvala je ogorčenje kod stanovnika primorja, ali i nezadovoljstvo kod dijela državnih službi čiji je rad vezan za more. One, prema nezvaničnim informacijama, smatraju da je ovakvo tumačenje mjere NKT-a previše restriktivno i zbog toga su zatražile da to tijelo odmah zauzme adekvatne zaključke i na nedvosmislen način se odredi oko mogućnosti da sportksi ribolovci i dalje mogu da praktikuju ribolov sa mora i sa obale, ako pritim poštuju druge mjere – od održavanja fizičke distance do poštovanja vremena kada na snagu stupa zabrana kretanja za građane.

Na bojne nelogičnosti zabrane sportskog ribolova koji je mnogo više od sportsko-rekretivne aktivnosti kako ga tumače iz Ministarstva poljoprivrede, danas su na društvenim mrežama i portalima ukazivali brojni primorci i to ne samo ljubitelji ribolova. Oni ističu apsurdnost donošenja ovakve zabrane ribanja u vrijeme kada ista ta država ne uvodi nikakve restrukcije u odvijanju građevinskih radova, pa po primorju neometane se svakodnevno kreću stotine građevinskih radnika koji su neminovno, u bliskom fizičkom kontaktu. Istovremeno, sportski ribolov po svojoj prirodi je djelatnost koju upražnjava pojedinac, i to najčešće sam i daleko od drugih, jer ribari vole da se osame na svojim postama, ili u barkama na moru.

“Ribanje je nešto više od rekreacije – to je način života, a i vid psihološke relaksacije i opuštanja za čovjeka te vid neposrednog kontakta čovjeka sa morem i prirodom. To je nešto što agronomi za krtolu i eksperti za stoku iz Ministarstva poljoprivrede ne mogu, niti će ikada razumjeti”- zapisao je na fejsbuku jedna nezadovoljni ribolovac iz Grblja, dok su drugi skretali pažnju na to da je more primorcima “uvijek bilo naša njiva” i da su oni u najtežim trenucima tokom istorije preživljavali upravo zahvaljujući mogućnosti da sebi ručak ili večeru uhvate u moru.

“Ako se obučem kao građevinac, stavim plastični šljem i prsluk i onda pođem na seke da ribam, niko me od policije i inspektora neće zaustavljati, zar ne?”- duhovito je zapitao na društvenim mrežama jedan nezadovoljni Kotoranin.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije