17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Američki analitičar: Napadi u Libanu predstavljaju novu prijetnju u 21. vijeku

Američki analitičar: Napadi u Libanu predstavljaju novu prijetnju u 21. vijeku
Liban – Foto: Houssam Shbaro/AA

Napadi u Libanu predstavljaju novu vrstu prijetnje 21. vijeka koja se zbog svojih razmjera mora shvatiti ozbiljno, rekao je američki geopolitički analitičar Rich Outzen.

I različitim dijelovima Libana u utorak i srijedu dogodile su se eksplozije na pejdžerima i radio uređaja (voki-toki).

Outzen, američki pukovnik u penziji, rekao je za Anadolu da, iako upotreba eksploziva u mobilnim telefonima nije novost, napadi u Libanu su bili bez presedana u smislu pripreme, metode i koncepta višestrukih napada.

“Znajući da postoje državni akteri koji imaju mogućnost da to urade u velikim razmjerima, to je novo, i može zahtijevati konsultacije među državama o tome kako osigurati veću odgovornost ili kako osigurati sigurnost civila u tome okruženje. Šta god da je izvor odakle te stvari dolaze, moramo obratiti više pažnje”, rekao je Outzen, upozoravajući da bi terorističke grupe mogle pokušati učiniti istu stvar.

Naveo je da je ova vrsta napada izvodljiva. Međutim, smatra da bi ponoviti to u ovom obimu bilo teško ponoviti za većinu grupa.

“Ali, sada se mora dodati na listu razmatranja za osjetljive lokacije, uključujući aerodrome, politički štabovi i mete nacionalnog rukovodstva. Dakle, da, to je novi rizik za sve nas u 21. vijeku”, pojasnio je Outzen.

Istakao je da “nema sumnje da Izrael na kraju stoji iza eksplozija u Libanu” i okarakterisao napade kao “nevojnu obavještajnu operaciju”.

“Ove obavještajne operacije se preklapaju, često sa konvencionalnim ratovanjem, i svakako imaju efekte na veće konvencionalno ratovanje. Ali sumnjam da je to bila operacija koju su izvele Izraelske odbrambene snage, vojne snage. Ovo ima obilježja napada obavještajne operacije”, kazao je Outzen.

Rekao je i da Iran nije formalno objavio rat Izraelu, ali da se protiv njega bori preko opunomoćenika.

Outzen je istakao da “Iran nema srazmjerne ili simetrične vojne i obavještajne sposobnosti u odnosu na ono što Izrael ima”.

Rekao je da se u SAD-u trenutno razmišlja o lancu nabavke uređaja, napominjući da je Hezbollah nedavno primio pejdžere sa Tajvana prema medijskim izvještajima.

“Čini se najvjerovatnijim da je izraelska obavještajna služba, bilo u blizini fabrike ili na putu u transportu, došla do ovih uređaja i ubacila neke eksplozivne materijale koji su potom detonirani nakon što su primili digitalnu poruku”, rekao je.

Outzen je rekao da Zapad treba da obrati posebnu pažnju na aspekt incidenta u lancu snabdijevanja i napomenuo da će ozbiljne kompanije za online trgovinu preispitati svoje sigurnosne mjere kao odgovor na ovaj događaj.

Korištenje internetskih stranica za naručivanje od strane zlonamjernih grupa za terorističke napade opisao je kao “stvarnu prijetnju”.

Najmanje 20 ljudi je poginulo, a više od 450 ranjeno u drugom talasu eksplozija bežičnih komunikacionih uređaja u Libanu. Dan ranije poginulo je najmanje 12 osoba, a oko 2.800 je ranjeno, kada su eksplodirale hiljade pejdžera koje su koristili pripadnici Hezbollaha.

U eksplozijama u utorak i srijedu poginule su 32 osobe, a povrijeđeno je 3.250.

Libanska vlada i Hezbollah optužili su Izrael da je izveo napad, a Hezbollah je obećao osvetu.

Najčitanije