24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Analiza rezultata izbora u Tivtu – teško do vlasti, slijede pregovori…

Analiza rezultata izbora u Tivtu – teško do vlasti, slijede pregovori…
Tivat – foto Boka News

Niko srećan, niko zadovoljan – u najkraćem je rezime rezultata vanrednih lokalnih izbora u Tivtu.

Koalicija „Prava stvar DPS-SD-SDP-LP“ pojeninačno je osvojila najviše glasova od svih devet izbornih listi, ali je podrška koju su joj ukazali Tivtćani ipak nedovoljna, da se DPS sa svojim partnerima, vrati na vlast u tom gradu koju je ta partije izgubila u avgustu 2020. Naime, 12 osvojenih mandata listu koju je vodila šefica OO DPS- Tivta mr Dubravka Nikčević ostavilo je upravo tamo gdje je bila i do sada – u opoziciji jer „Prava stvar“, izuzev sa HGI koja je osvojila tri mandata, nema sa kime da koalira i pokuša sastaviti novu skupštinsku većinu u lokalnom 32-članom parlamentu. Za to joj je nedovolnjo čak i da eventualno, jedan odbornik koliko će u novom sazivu SO  imati Bokeški Forum, „promijeni stranu“ i pređe u DPS-ov tabor. U tom slučaju rezulat je neriješen – 16 : 16 odbornika i niko neće moći da konstituiše novu skupštinsku većinu.

Iako su iz „Prave stvari“ najavili razgovore „sa listama koje dijele naš građanski koncept i ljubav prema našem gradu”, teško da će na svoju stranu, osim HGI, uspjeti da privuku bilo koga od ostalih listi koje su osvojile po neki mandat. Očekivati da bi sa njima sarađivala npr. Krtoljska lista koja je napravila veoma dobar rezultat i uzela dva mandata, bilo bi ravno očekivanju da se žrtva zagrli sa dželatom jer je DPS- tokom skoro 25 godina naprekinute svoje prethodne vladavine u Tivtu najviše loših stvari uradio upravo žiteljima tog dijela opštine – prvenstveno kroz uzurpaciju njihove privatne imovine i pozicioniranje u Krtolima nekih za okruženje, vrlo nepoželjnih infrastrukturnih objekata poput postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor.

Sa druge strane, iako su u osvojenim mandatima, uspjeli da očuvaju svoju ukupnu premoć nad DPS-om i njegovim, partnerima, ni u dosadašnjoj lokalnoj vlasti Tivta koju personifikuje gradonačelnik Željko Komnenović, ne mogu biti pretjerano zadovoljni je im slijede izvjesno vrlo teški pregovori oko formiranja nove skupštinske većine.

Iz koalicije “Da zapečatimo – NP-DCG- PES-DSS” koju je predvodio Komnenović i koja je osvojila 10 mandata, juče su saopštili da “čestitaju na izbornom rezultatu Demokratskom frontu (DF), Krtoljskoj listi (KL), Bokeškom forumu (BF) i Tivatskoj akciji (TA) sa kojima ćemo u najskorije vrijeme, započeti razgovore o konstituisanju skupštinske većine”. Ipak, budući da su svi ti politički subjekti na ovaj ili onaj način tvorili i dosadašnju lokalnu vlast tri građanske liste (NP, BF i GB) a koja je u posljednjih nekoliko mjeseci imala značajna međusobna trvenja, zadatak koji stoji pred Komnenovićem da „pomiru rogove u vreći“ mnogo je izazovniji i teži nego što to djeluje na prvi pogled.

Ono što na njih može djelovati kao dodatni kohezivni faktor je ipak generalna poruka koju su birači Tivta uputili u nedjelju- da je dosadašnja lokalna vlast u tom gradu, gledano kumulativno kroz rezultate svih njenih dosadašnjih konstituenata, a koji su na ove izbore umjesto tri kolone iz avgusta 2020. izašli u čak sedam različitih kolona, dobila potvrdu ili čak uvećala povjerenje kod Tivćana.

Naime, konstituenti nekadašnjeg Naroda Pobjeđuje koji je na izborima u avgustu 2020. na izlaznosti koja je iznosila čak 78% imao 3.519 glasova, u nedjelju su na izlaznosti od nepunih 65%, dobili ukupno čak 4.077 glasova. Iako je BF značajno pao (sa 612 glasova iz 2020. na samo 306 glasova u nedjelju, te iako su koalicija URA-SNP i AZT ostali ispod cenzusa i time „prosuli“ ukupno 355 glasova koji su u najvećoj mjeri po Dontovoj formuli, otišli na račun pojedinačno najjače liste „Prava stvar“, ispostavilo se da Tivćani dominantno, nikako ne žele povratak na vlast DPS-a i njegovih partnera.

Dokazuje to i analiza učinka ove koalicije koja je u nedjelju sa osvojenih 2.604 glasa,  imala skoro hiljadu ipo glasova manje nego što je bio kumulativan pojedinačni učinak DPS, SD i SDP-a na posljednjim lokalnim izborima kada su te tri partije zajedno imale povjerenje ukupno 4.094 birača. Kada se stvar posmatra kroz mandate, DPS koji je do sada imao 11 odbornika, zabilježio je veliki pad jer će ih ubuduće imati samo sedam. Ironijom sudbine, iako je ukupan rezultat koalicije „Prava stvar“ od 12 osvojenih mandata iznio na svojim leđima, DPS u Tivtu će od toga čak pet mandata morati da prepusti manjim partnerima (po dva SD-u odnosno SDP-u i jedan LP-u). Pri tome nema nikanve dileme  da LP koja u posljednja tri izborna ciklusa u Tivtu nije prešla cenzus i SDP koji je to jedva učinio u avgustu 2020. te mandate koje će sada dobiti, sigurno nisu osvojili na račun svoje, već snage DPS-a.

Osim SDP-a koji je volšebno sa jednog, došao do čak dva odbornika u novom sazivu SO Tivat, napredak bilježi i HGI koji je dobio 157 glasova više nego na izborima u avgustu 2020. Uz značajno nižu izlasnost, to je partiji Adrijana Vuksanovića omogućilo da sa dva, broj manadta u SO Tivat poveća na tri. Ipak, ni HGI nikako ne može biti zadovoljan rezultatom u nedjelju jer je on pokazao da je ta nacionalna partija koju u gradu gdje živi najveći broj Hrvata u Crnoj Gori ne može dobiti ni 700 glasova, i dalje vrlo daleko od, na mogućim vanrednim parlamentarnim izborima, ionako izuzetno niskog preferencijalnog cenzusa od  samo 0,35% za partije koje reprezentuju hrvatsku manjinu u Crnoj Gori.

Najčitanije