23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Analize pokazale, morska voda na crnogorskim kupalištima sanitarno ispravna

Tivat – foto Roko Stjepčević Boka News

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo od 05. do 08. jula pokazali su da je na 89,1% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 6,4% lokacija dobrog, dok je na 4,5% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima uglavnom dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju, saopštili su iz Morskog dobra.

U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno devet lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih osam dok je na jednoj lokaciji bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Analize su pokazale da je u Kotoru na devet lokacija voda bila odličnog, na tri lokacije dobrog i na tri zadovoljavajućeg kavliteta.

U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 19 ona bila odličnog, a na dvije dobrog kvaliteta.

-Po nalogu Uprave za inspekcijske poslove, odsjek za inspekciju za vode, urađena je vanredna analiza kvaliteta morske vode na obuhvatu kupališta 9H i 9H1, Dobrota, opština Kotor.

Mikrobiološke analize su pokazale da je morska voda na ovoj lokaciji van propisanih granica, te je inspektor za vode preduzeo postupanja u cilju zatvaranja kupališta i zabrane kupanja na istima.

U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 16 dok je na dvije ona bila dobrog kvaliteta.

Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na svih 15 lokacija u opštini Bar.

Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je na njih 31 voda bila odličnog, a na jednoj zadovoljavajućeg kvaliteta.

 Institut za biologiju mora nastavlja uzimanje uzoraka morske vode sa ove lokacije sve dok rezultati analize uzorka morske vode sa kupališta ne budu zadovoljavali mjerodavne parametre za kvalitet vode za kupanje.

Javno preduzeće će o dobijenim rezultatima blagovremeno obavijestiti javnost.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.me koja je dostupna na našem i engleskom jeziku-poručili su iz Morskog dobra.

Najčitanije