17 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA: Suprostavimo se svakom vidu militarizma, klerikalizma  i nacionalizma

ANIMA

Povodom  trinest  godine od otvaranja Kuće slobodne misli i povodom, 24.maja – Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i  razoružanje, ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje upoyoravaju da je situacija u Crnoj Gori složena.

“Oktobarska promjena vlasti nije donijela očekivane promjene u društvu. Dug period konstituisanja i spora tranzicija  produbljuje podjela na više načina na naše i vaše. U prioritete aktuelne vlasti stavljena su vjerska pitanja a dugo očekivani zakoni o lustraciji i zakon o porjeklu imovine su na »čekanju«. Ovi zakoni  su neophodni  za suočavanja sa prošlošću, tranzicionu pravdu  i za pomirenje u zajednici koja je konstantno na ivici sukobu. Konačno postaje jasno da je prethodna politička elita iza fasade razvoja demokratije i institucija nastavila sukobe, nije razvijala mir držeći stalno ljude u ravnoteži straha od nacionalnih i vjerskih podjela. Sadašnja vlast previđa da su stare podjele još dublje i da ih svojim nečinjenjem podržava. Sve liči na to da podržavanje podjela prikriva nesposobnost ne samo da se suoče sa prošlošću nego i sa sadašnjošću u kojoj  socijalna bijeda i nezaposlenost, prijete potpunim ekonomskim kolapsom. Izostaje dijalog kako bi se očuvao mir i omogućio razvoj Crne Gore.

Proslava Dana nezavisnosti u organizaciji vlasti i opozicije je pokazala kako se crtaju granice opština gdje se nije slavilo a tamo gdje se salavilo nije donosilo veselje zbog strepnje od kovida 19 i kršenja epidemioloških mjera. Militatni nastupi i zloupotreba simbola izazivaju osjećanja stida, bijesa i bespomoćnosti kod svih koji su istinski i uporni borci za nezavisnost i demokratiju” – poručuju iz ANIME.

Povodom Međunarodnog dana ženskih akcija za mir i razoružanje smatramo svojom obavezom da se javno suprostavimo svakom vidu militarizma, klerikalizma  i nacionalizma kao i da pozovemo sve ljude  u Crnoj Gori da sačuvaju mir. Želimo zajednicu u kojoj  se grantuje pravna, ekonomska, zdravstvena, obrazovna stabilnost i  poštovanje svih ljudskih prava.

Najčitanije