17 C
Kotor

Slušaj online radio

Apokaliptični prizori u PP Biokovo, vatra se spušta prema Tučepima

Apokaliptični prizori u PP Biokovo, vatra se spušta prema Tučepima
Tučepi – foto Ivo Cagalj Pixell

Požar na području Tučepa još uvijek je aktivan. Na terenu su vatrogasci iz cijele županije, kojima bi dobro došla zamjena.

Sinoć je situacija nešto bolja na području Tučepa, ali to zasad ne znači previše. Vatrogasci pokušavaju zaustaviti vatru koja se spušta s Biokova, kako se ne bi spustila prema Tučepima. Prema nekim procjenama izgorjelo je 900 ha površine. Oko 100 hektara površine vatra je zahvatila u Parku prirode Biokovo, gdje gori stoljetna šuma autohtonog dalmatinskog crnog bora.

Cijelu noć su vatrogasci dežurali na požarištu. Boje se, kažu, da bi jugo moglo zapuhati pa bi to stvorilo nove probleme.

U pomoć vatrogascima u Splitsko-dalmatinskoj županiji jučer popodne krenulo je 15 vatrogasaca sa sedam vozila iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Na ispomoć svojim kolegama uputili smo se s ukupno 15 vatrogasaca i sedam vozila iz vatrogasnih zajednica Bjelovara, Daruvara, Garešnice, Čazme, Grubišnog Polja, Štefanja i Šandrovca, izvijestio je glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Josip Heger.

I vatrogasci iz Varaždinske županije upućeni su na ispomoć u Dalmaciju, a požar će pomoći gasiti 14 vatrogasaca i jedna vatrogaskinja s tri vozila, izvijestili su u četvrtak popodne iz te županije. Vatrogasci iz Varaždinske županije stižu s tri vozila – šumskim vozilom DVD-a Ivanec, autocisternom DVD-a Novi Marof, kombijem DVD-a iz Kneginca Gornjeg. Vatrogasci i tehnika bit će stacionirani u Vatrogasnom centru u Vučevici, odakle će po potrebi biti raspoređivani na požarišta, stoji u priopćenju.

Hrvatska vatrogasna zajednica priopćila je da su na požare u Dalmaciju upućene i vatrogasne zajednice iz Međimurske županije.

Brigadir Krešimir Ražov, zapovjednik 93. krila HRZ-a i protupožarnih namjenskih snaga, rekao je da je gusti dim potrebno izbjegavati.

“Naši piloti lete na rubu, recimo to tako, dima, između požara, uvijek si ostavljajući putanju da mogu iskočiti i sigurno obaviti svoju zadaću. Dakle, ukoliko bi ušli u jako gust dim, moglo bi doći do problema s motorima. Dakle, naši piloti su vrlo vješti, vidimo ih u blizini dima, na rubu dima, nekad i ulaze, ali to je uvijek između i ostavljajući si putanju da idu na gore”, rekao je Ražov.

U prošloj godini ukupno su naletjeli oko 250 sati na požarima.

“Ove godine već imamo 350 sati. U prošloj godini u ljetnoj sezoni smo imali oko 200 sati naleta. U zadnje tri dana smo naletjeli upravo toliko sati. To nam dovoljno govori – da ovim tempom, ako se nastavi, da bi to mogla biti rekordna sezona. Međutim, nadamo se da će se u nekim međufazama to sve skupa smiriti i da ćemo nastaviti. Mi smo spremni i u ovakvim uvjetima i u ova zadnja tri dana gdje smo stvarno rekordno naletjeli. Sve je u zraku i preko 60, jučer je bilo 68 sati naleta u jednom danu”, rekao je.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije