20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

AZK: Preuzimanje duga Instituta Igalo nezakonito

Institut Igalo Ljilja Nikezić
Institut Igalo – foto Ljilja Nikezić

Državna pomoć iz ugovora o izmirenju međusobnih obaveza Agencije za osiguranje depozita Srbije, Jugobanke u stečaju i crnogorskog Ministarstva finansija, u vezi duga Instituta „Simo Milošević“, nezakonita je, ocijenila je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK).

Ugovora o izmirenju međusobnih obaveza bilo je predviđeno da se iznos duga Instituta prema Jugobanci umanji za 1,36 miliona EUR, pišu Vijesti.

Taj iznos je Crna Gora potraživala od Jugobanke u stečaju na osnovu duga po staroj deviznoj štednji, pa bi tim poravnanjem dug Instituta prema banci u stečaju bio smanjen na 5,3 miliona EUR.

Iznos od 1,36 miliona EUR Ministarstvo finansija formalno nije isplatilo.

Vlada je u septembru donijela odluku o poravnanju kako bi spriječila blokadu Instituta.

Iz AZK-a je saopšeno da je Savjet na sjednici 15. marta donio rješenje kojim se utvrđuje da je državna pomoć koja je nezakonito dodijeljena Institutu po osnovu ugovora o načinu izmirenja dijela međusobnih obaveza, zaključenog u septembru prošle godine, neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

“Nalaže se Ministarstvu finansija da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od prijema rješenja, preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći od Instituta u iznosu od 1,36 miliona EUR“, navodi se u rješenju AZK.

Oni su nalažili Ministarstvu finansija da u roku od dva mjeseca sačini i dostavi im plan povraćaja neusklađene državne pomoći, sa mjerama i rokovima realizacije ili obavještenje o preduzetim mjerama za povraćaj.

Na iznos neusklađene državne pomoći, obračunava se kamata za period od dodjele iznosa, odnosno od 29. septembra do donošenja rješenja o povraćaju i plaća zatezna kamata u skladu sa zakonom kojim se ona uređuje.

Izvor Vijesti, upućen u dešavanja u vezi Instituta, smatra da je moguće da će nakon rješenja Agencija za osiguranje depozita Srbije tražiti uvođenje stečaja u Instutut da bi namirila dug koji on ima prema Jugobanci.

Radnici Instituta trebalo bi da odlože najavljeni štrajk koji je bio planiran za 25. mart nakon što danas Vlada utvrdi plan spasavanja. Iz Sindikata su najavili konferenciju za novinare povodom odluke o odlaganju štrajka zaposlenih, na osnovu zaključaka sa sastanka održanog u ponedjeljak između predstavnika menadžmenta, Vlade i Sindikalne organizacije.

Izvor:MINA

Najčitanije