27 C
Kotor

Slušaj online radio

Balkanski centar za istraživanje mora – generisanjem empirijskog znanja ka održivijoj budućnosti

Balkanski centar za istraživanje mora BACEMARE

Balkanski centar za istraživanje mora (BACEMARE) uspješno je realizovao drugu ekološku radionicu, pod nazivom „Razumijevanje zagađenja podvodnom bukom“, u okviru programa ReLOaD2. Radionica je održana u saradnji sa Opštinom Kotor i okupila je raznoliku grupu zainteresovanih strana iz turističke privrede, uključujući turoperatore, hotelijere i turističke agente.

Radionica je imala za cilj da podigne svijest o uticaju ljudskih aktivnosti kao što su brodarstvo, građevinarstvo i vojne operacije na lokalni ekosistem i zagađenje podvodnom bukom. Posebna sesija je bila posvećena edukaciji učesnika o tome kako da optimizuju performanse motora kako bi se smanjilo zagađenje bukom. Prisutni su bili jednoglasni u pohvalama za dobro organizovan događaj, koji je bio prvi put da se razgovara o ovom kritičnom ekološkom pitanju.

Radionica je bila izuzetan uspeh, a njeni rezultati su istakli važnost prakse održivog turizma u rješavanju društvenih izazova u vezi sa zagađenjem bukom. Učesnici su istakli da turizam može biti moćno sredstvo za promociju ekološke prihvatljivosti i održivog razvoja u Kotoru.

Druga ekološka radionica jedna je od četiri događaja planiranih narednih meseci. Ishod ove radionice pokazuje da obezbjeđivanje stvaranja lokalne vrijednosti, jačanje infrastrukture i dobro koordinisano upravljanje destinacijom mogu efikasno upravljati izazovima u vezi sa zagađenjem bukom. Identifikovanjem i privlačenjem optimalnih klijenata i generisanjem empirijskog znanja o turoperatorima, posetiocima i stanovnicima Kotora, možemo raditi ka održivijoj budućnosti.

BACEMARE poziva sve zainteresovane da se pridruže njegovoj predstojećoj III. radionici, koja će uskoro biti objavljena.

O BACEMARE-u: Balkanski centar za istraživanje mora sa sjedištem u Kotoru, Crna Gora, je posvećena organizacija fokusirana na naučno istraživanje i očuvanje morskih resursa u regionu Balkana. Naša misija je da unaprijedimo razumijevanje morskih ekosistema, promovišemo održivost i doprinesemo postizanju ciljeva održivog razvoja UN.

Najčitanije