23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

BAŠTINA – Izložba u Betini: Jadranska maritimna hodočašća postala su ‘sidra‘ za lokalne zajednice

BAŠTINA – Izložba u Betini: Jadranska maritimna hodočašća postala su ‘sidra‘ za lokalne zajednice
Foto – Muzej betinske drvene brodogradnje

Muzej betinske drvene brodogradnje domaćin je izložbe “Jadranska maritimna hodočašća” koje je otvorena ovog ponedjeljka.

Izložba je nastala kao rezultat projekta “Jadranska maritimna hodočašća u lokalnom, nacionalnom i transanacionalnom kontekstu” u organizaciji Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru.

Hodočašća koja su obrađena kroz projekt posvećena su Majci Božjoj, u njezinim lokalnim inačicama u Ninu, Kukljici, Kornatima, Rogoznici i Perastu. Sam datum otvaranja je na blagdan Gospe od Pobjede (Gospe od Krunice, Gospe od Ružarija) u spomen na pobjedu kršćanske vojske nad osmanskom u bitci kod Lepanta 1571. godine. Tom pobjedom Majka Božja je postala zaštitnicom pomoraca.

Izložba je realizirana u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Odjelom za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru.

– Uzimajući odabrana marijanska svetišta jadranskoga prostora kao arhetipska, maritimna hodočašća definiramo kao godišnje rituale štovanja lokalnih svetaca koja uključuju translokaciju svetoga objekta, ljudi, ili i jednoga i drugoga preko mora kao dio ritualne strukture. Naša je pretpostavka da su maritimna hodočašća postala „sidra“ za lokalne zajednice zbližavajući izmještene članove zajednice i održavajući transnacionalne veze. Štoviše, s razvojem turizma, maritimna hodočašća se ponovno „stvaraju“ te postaju važan ili glavni pokretač lokalne turističke ponude.

istraživačka skupina će proizvesti studiju koja će pokazati smjer održivoga razvoja maritimnih hodočašća na odabranim lokacijama kako bi lokalne zajednice imale koristi od maritimnih hodočašća kao resursa u održavanju zajednice, a s druge strane, zadržale utjecaj turizma u realnim okvirima i spriječile trajno devastiranje ovih mjesta i praksi – stoji u opisu projekta.

Najčitanije