17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor – Bazar lokalnih rukotvorina “Iza naše koltrine” od 1. do 3. oktobra

Kotor – Bazar lokalnih rukotvorina “Iza naše koltrine” od 1. do 3. oktobra
IZA NASE KOLTRINE

Turistička organizacija opštine Kotor poziva sve zainteresovane za podnošenje prijava po javnom pozivu za prezentaciju rukotvorina koji će odražavati autentične kulturne, istorijske, prirodne i turističke karakteristike našeg grada i njegove okoline.

Rukotvorine treba da budu autentične, ručno rađene, napravljeni od materijala koji su karakteristični za naše podneblje, ukrasni ili upotrebni, veličine i težine koje su prilagođene lakom transportu, adekvatno upakovani i što je najvažnije – karakterišu Kotor u svakom svom detalju.

Predmet poziva je prezentacija Kotorskih rukotvorina, po sledećim kategorijama:

  • Tradicionalne rukotvorine- ukrasni i upotrebni predmeti, ručno rađeni suveniri koji moraju sadržati prepoznatljive elemente lokalne sredine sačinjeni od tradicionalnih materijala (npr. vrećice od lavande i sl.)
  • Savremene rukotvorine – ukrasni i upotrebni predmeti, magneti, podmetači, bedževi, čaše, flaše i slično.
  • Umjetničke rukotvorine– ukrasni i upotrebni predmeti, umjetničke slike manjih formata, replike znamenitih građevina, nakita, umjetnički predmeti, oslikane marame, ešarpe i slično.

*Poziv ne uključuje prehrambene proizvode.

Cilj poziva je prezentovanje rukotvorina koji predstavljaju odraz kontinuiteta umjetničkog, kulturnog, kulturno – istorijskog ili kulturnog nasljeđa Kotora, odnosno prezentuju dio njene materijalne, nematerijalne i prirodne baštine.

Treba da budu:

– odraz tradicije i kulture i da izražava autentična istorijska, kulturna, prirodna i turistička obilježja Kotora;

– materijalni predmet koji može da ima ukrasnu ili upotrebnu vrijednost, adekvatno upakovan i prilagođen lakom transportu;

– izrađen od prirodnih, stabilnih i ekološki prihvatljivih materijala: keramika, kamen, metal, terakota (pečena glina), drvo, tekstil, staklo, papir i sl;

– suvenir ne smije da vrijeđa nacionalna, vjerska i etička opredeljenja korisnika;

3. PRAVO UČEŠĆA NA POZIV

Pravo učešća na Poziv imaju sva pravna i fizička lica koji imaju prebivalište, odnosno sjedište na području opštine Kotor i koja svoju djelatnost obavljaju na području opštine Kotor.

Dokumentaciju je moguće dostaviti elektronskim putem od dana objavljivanja, a najkasnije do 25.9.2024. na sljedeće email adrese: anita.kapetanovic@tokotor.me i vanja.petrovic@tokotor.me.

Planirano vrijeme održavanja bazara je 1. do 3. oktobra 2024. na rivi ispred Starog grada, sa naglaskom da je 3. oktobar 2024. rezervisan za predstavljanje škola i vrtića sa područja Kotora.

Zbog ograničenog broja stolova te prostora za predstavljanje organizator zadržava pravo selekcije učesnika.

Najčitanije