17 C
Kotor

Slušaj online radio

Belgorod proglasio izvanredno stanje, Putin povukao ključni potez

Belgorod proglasio izvanredno stanje, Putin povukao ključni potez
Belogord

Guverner ruskog pograničnog područja Belgorod Vjačeslav Gladkov proglasio je u srijedu izvanredno stanje u cijeloj regiji, navodeći kao razlog nastavak napada ukrajinskih snaga
“Situacija u regiji Belgorod i dalje je iznimno teška i napeta”, rekao je Gladkov u videu objavljenom na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Svakodnevno granatiranje ukrajinskih oružanih snaga uništilo je kuće, ubilo i ranilo civile, dodao je.

“Stoga donosimo odluku, počevši od danas, da proglasimo regionalnu izvanrednu situaciju u cijeloj Belgorodskoj regiji … s naknadnim apelom vladi da proglasi izvanrednu situaciju na saveznoj razini”, dodao je Gladkov.

Ruski ratni blogeri i brojni vojni dopisnici objavili su da je Vladimir Putin izrazito nezadovoljan stanjem u Kurskoj oblasti te da je zbog toga odlučio povući drastične mjere.

Jedna od onih koja je privukla najviše pozornosti je da se načelnik Glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov više neće puno pitati kada su u pitanju operacije u ovom pograničnom području.

Umjesto njega na to je mjesto postavljen bivši šef osiguranja ruskog predsjednika, a sada jedan od najbližih Putinovih suradnika Aleksej Djumin.

“Dyumin je dobio upute od Putina i poslan je u regiju Kursk. On tamo odlazi s izvanrednim ovlastima. On je Putinov čovjek i neće si dopustiti da prevari predsjednika”, naveli su Blogeri, prenosi Moscow Times.

Također je naglašeno da je Djuminovo imenovanje znak da sigurnosne snage same i bez uplitanja Kremlja nisu u stanju riješiti probleme koordinacije.

Ovo imenovanje komentirao je i zamjenik vijeća Kurska Nikolaj Ivanov.

“Doista, Alexey Gennadyevich Dyumin je pozvan jučer i dobio je zadatak da nadgleda protuterorističku operaciju”, rekao je Ivanov lokalnim medijima, prenosi Business Insider.

Inače, Djumin je tijekom prvog i drugog predsjedničkog mandata radio u Putinovom osiguranju, a 2009. godine, kada je Putin bio na čelu vlade, postao je njegov osobni asistent.

Godinama kasnije Djumin je obnašao niz drugih dužnosti, a radio je i u Ministarstvu obrane. Godine 2016. imenovan je i guvernerom Tulske oblasti.

Najčitanije