24 C
Kotor

Slušaj online radio

Bešić: Popis imao elemente političkih tenzija

Miloš Bešić

Profesor Miloš Bešić čestitao je građanima Crne Gore na rezultatima popisa i istakao da bi svi politički akteri trebali da izraze zadovoljstvo zato što je Popis uspješno završen.

“Ovaj popis je od svog početka, od načina na koji je iniciran do načina na koji se tražila kontrola, imao u sebi elemente političkih tenzija. Ipak, ono što je jako dobro jeste da nemamo nikakvih posebnih primjedbi na rezultate popisa. Vrlo je važno da sada imamo rezultate popisa i zbog demografskih, ekonomskih i socioloških aspekata koji mogu mnogo bolje da se kalkulišu i prosto da se te informacije prime k znanje i koriste za slične potrebe,” naveo je Bešić.

Podsjetio je da je Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u više navrata na osnovu istraživanja saopštavao podatke vrlo bliske rezultatima dobijenim od Popisa.

“Što se tiče nas u CEDEM-u mi nemamo nikakvih iznenađenja. Ono što treba konstatovati kada su u pitanju brojke jeste činjenica da su procentulane vrijednosti kada je riječ o odnosu Srba i Crnogoraca na nivou Popisa iz 2003. Imamo istu informaciju kao i prije 20 godina što će reći da se u novijoj političkoj istoriji Crne Gore taj odnos snaga konsolidovao. Imamo četiri procenta više Srba nego 2011. godine, ali je referentniji Popis iz 2003. u odnosu na koji je jedan procenat više Srba, a jedan procenat manje Crnogoraca. Mislim da će taj odnos u nekoj doglednoj budućnosti da se zadrži,” kazao je Bešić.

Profesor se posebno osvrnuo na smanjenje broja popisanih Muslimana.

“Aktivizam bošnjačke političke i vjerske zajednice i svih bošnjačkih lidera je učinio svoje i tu vidimo da imamo značajno smanjenje Muslimana i sada imamo nešto veći broj Bošnjaka. Sve ostalo je u granicama kako smo i predvidjeli. Ništa dramatično se nije desilo. Imamo unazad 20 godina manje-više stabilnu etno-strukturu društva,” podvukao je Bešić.

Najčitanije