30 C
Kotor

Slušaj online radio

BiH – CG – Most preko Tare do 2027. godine

Šćepan polje – Foto: Google Earth/Printscreen)

Bosna i Hercegovina (BiH) i Crna Gora planiraju da do kraja ove godine izaberu izvođača radova za projekat novog mosta na rijeci Tari. Nakon toga će biti poznata vrijednost projekta, a očekuje se da će radovi trajati oko dvije godine.

To su zvanično kazali iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Dvije države će izgradnju mosta na spoju magistralnog puta M-3 kod Šćepan polja i puta M-18 kod Huma, finansirati pola-pola, a to uključuje i priključne granične dionice i druge troškove.

– Priprema glavnog projekta mosta je u nadležnosti kolega iz BiH i u toku je revizija projektne dokumentacije. Sa završetkom revizije i izrade tenderske dokumentacije stvoriće se uslovi za raspisivanje javnog poziva. Nastojanje je da se javni poziv objavi početkom druge polovine ove godine, odnosno da se izvođač izabere do kraja 2024. godine. Vrijeme trajanja izgradnje mosta zavisi od ponude izabranog ponuđača, ali za očekivati je da izgradnja traje dvije godine – istakli su iz resora za saobraćaj.

Navode i da će se tačna vrijednost izgradnje znati nakon javnog poziva i izbora izvođača radova. Istakli su i da je po međudržavnom sporazumu kojim se regulišu pitanja graničnih prelaza, na ovom mjestu određen zajednički granični prelaz koji se nalazi na lokalitetu Paklice.

– S obzirom na to da putni pravac Podgorica-Sarajevo predstavlja međunarodni put i da postojeći most preko koga se odvija saobraćaj, svojim tehničkim elementima ne omogućava funkcionalno odvijanje saobraćaja, dovoljan je razlog i potreba izgradnje novog mosta. Izgradnjom mosta i izgradnjom novog puta od Foče do granice, kao i rekonstrukcijom puta od granice do Plužina značajno će se unaprijediti stanje ovog putnog pravca i omogućiti kvalitetnija, udobnija, pouzdanija i bezbjednija povezanost Crne Gore i BiH – istakli su iz ovog ministarstva.

Vlada je krajem prošle godine utvrdila predlog Zakona o potvrđivanju Sporazuma o međudržavnom mostu koji su Vlada i Vijeće ministara BiH potpisali, u slovenačkom Kranju 5. jula 2021. godine. Dokument su potpisali tadašnji ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović. Skupština je zatim početkom marta usvojila ovaj zakon.

U sporazumu piše da će se uspostavljanje graničnog prelaza urediti zasebnim dokumentom, dok će dvije zemlje osigurati usklađivanje projektnih pojedinosti i radova na izgradnji. Poseban dokument će se potpisati i za upravljanje, održavanje i kontrolu projekta dok će se sporovi o primjeni Sporazuma, rješavati konsultacijama i dogovorom.

– U slučaju da jedna od strana bez osnovanog razloga odustane, prije početka ili tokom same izgradnje, odgovorna je drugoj za prouzrokovanu štetu i nastale troškove. Strana koja odustane od izgradnje mosta će o svojoj namjeri obavijestiti drugu diplomatskim putem. Nadzor inspekcijskih službi za vrijeme gradnje obavljaće dogovorno predstavnici nadležnih službi u Crnoj Gori i BiH. Za potrebe tehničkog pregleda formiraće se Komisija za tehnički pregled koju će činiti predstavnici obje strane, a upotrebnu dozvolu će izdati nadležni u BiH, uz saglasnost nadležnog organa u Crnoj Gori – piše u tom dokumentu.

Navodi se i da će se za most izdati jedna građevinska dozvola, koju će dati nadležni organ u BiH uz prethodnu saglasnost istih institucija iz Crne Gore.

Izvor:Vijesti

Najčitanije