16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

BiH i Crna Gora žele jaču saradnju s Frontexom u kontroli ilegalnih migracija

Frontex

Bosna i Hercegovina i Crna Gora žele ojačati saradnju s Frontexom kako bi kontrolirale ilegalne migracije i smatraju to važnim doprinosom na putu ka europskim integracijama, potvrdili su ministri Nenad Nešić i Filip Adžić.

Crnogorski ministar unutarnjih poslova Filip Adžić boravio je u službenom posjetu BiH, gdje se sastao s ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem. On je novinarima u Sarajevu potvrdio kako dvije vlade žele uz pomoć Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) uspostavili jači nadzor nad tzv. balkanskom rutom ilegalnih migracija.

Crna Gora je ranije potpisala sporazum s Frontexom, a Nešić je potvrdio kako o tome intenzivno pregovara i BiH. Na dobrom smo putu i vjerujem da ćemo to pitanje riješiti u optimalnom roku, kazao je Nešić. Crnogorski ministar Adžić ustvrdio je kako je suradnja crnogorske policije s Frontexom već dala rezultate, no ilegalne migracije i dalje ostaju veliki izazov za sve države Balkana.

Atraktivna balkanska ruta

Nakon razdoblja pandemije, kada su ilegalni migranti u znatno manjem broju pristizali na Balkan na putu ka Europskoj uniji, ta je ruta u 2022. godini ponovo postala atraktivna, a ovaj se trend nastavio i 2023. U prvih šest mjeseci ove godine u BiH je registrirano nešto više od 10 tisuća ilegalnih migranata, a najveći broj njih iskazao je namjeru nastaviti put ka Europskoj uniji.

Iz Frontexa su ranije upozorili kako je 2022. broj ilegalnih prelazaka granica bio najveći još od 2016. Oko 330 tisuća nezakonitih prelazaka granice otkriveno je na vanjskoj granici EU, što je povećanje od 64 posto u odnosu na 2021. godinu. Gotovo polovica ilegalnih prelazaka, odnosno njih gotovo 150 tisuća, vezana je baš za balkansku rutu.

Protiv kriminala i trgovine ljudima

Crnogorski ministar policije kazao je kako se operativna suradnja policijskih agencija mora jačati upravo da bi se suprotstavilo ilegalnim migracijama, ali i organiziranom kriminalu s kojim je povezana trgovina ljudima, jer je to preduvjet da i Crna Gora i BiH postanu dio jedinstvenog europskog sigurnosnog područja.

– Kriminalne organizacije koje operiraju u dvije zemlje odavno su prešle granice dvije države i djeluju na teritoriju cijele Europe, ali i Bliskog istoka i Latinske Amerike, kazao je Adžić pojašnjavajući kako se stoga neprekidno radi na poboljšanju razmjene informacija među policijskim agencijama.

Izvor:Hina

Najčitanije