17 C
Kotor

Slušaj online radio

BiH traži pomoć Hrvatske, Srbije i Crne Gore za gašenje požara na Zelengori

BiH traži pomoć Hrvatske, Srbije i Crne Gore za gašenje požara na Zelengori
Kanader – foto morski. hr

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zatražilo je pomoć Hrvatske, Srbije i Crne Gore kako bi se suzbio požar koji je izbio na području planine Zelengore u jugoistočnom dijelu zemlje i svojim širenjem ugrožava nacionalni park, uključujući jedinu europsku prašumu Perućicu.

Zatražena je međunarodna pomoć u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume i memorandume o suradnji u zaštiti i spašavanju i kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Europske unije, priopćeno je nakon izvanredne sjednice Vijeća ministara.

Požar koji je izbio proteklog vikenda pokušavali su obuzdati deseci gasitelja na terenu, a uz policijske od ponedjeljka ujutro im u tome pomažu i dva helikoptera oružanih snaga BiH, no vatra se nastavlja brzo širiti a tome pogoduju iznimno visoke temperature i suho tlo.

– Tamo gdje je borova šuma požar je veoma teško zaustaviti, kazao je Zoran Čančar, direktor Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Požar u Nacionalnom parku Sutjeska doveo do političkih prijepora

Gašenje ovog požara odmah je postalo povodom za nove političke svađe u BiH jer su iz Republike Srpske od nedjelje tražili da se odmah pozovu protupožarni helikopteri iz Srbije s obrazloženjem da samo oni imaju dostatan kapacitet za gašenje ovakvih požara, no ministri vanjskih poslova i obrane Elmedin Konaković Zukan Helez inzistirali su da se prije toga angažiraju bosanskohercegovački vojni helikopteri.

Sada se i to pokazalo nedostatnim pa se posegnulo za slanjem zamolbe svim susjednim državama da svojim kapacitetima, prije svega protupožarnim letjelicama, pomognu ugasiti vatru na Zelengori.

Ministar obrane Helez optužio je vlasti u RS da su ignorirajući resurse koje ima BiH, odnosno odbijajući pravodobno zatražiti pomoć njenih vojnih helikoptera, omogućili širenje požara.

– Da nije bilo bespotrebnog odugovlačenja, požar bi do sada bio ugašen, ali on se trenutno širi i da ne bi zahvatio prašumu Perućica, odlučili smo zatražiti pomoć, kazao je.

No dužnosnici iz RS, među kojima predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, odmah su optužili Heleza i ostale bošnjačke ministre u Vijeću ministara kako iz mržnje prema RS nisu željeli dopustiti da se odmah angažiraju helikopteri iz Srbije.

– Oni plamenu prepuštaju i naše međusobne odnose, a ne samo teritorij Republike Srpske, izjavio je Stevandić zaprijetivši kako će se sve to Bošnjacima “vratiti poput bumeranga” kada njima bude trebala pomoć.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije