9 C
Kotor

Slušaj online radio

Biser prirode- uvala Nerin (Zagorski pijesak) na meti vandala i devastatora

Kupači uznemireni kamperima, jahtama, roštiljdžijama, bučnom muzikom…



Zagorski pijesak – seoska ribarska posta nekad, danas omiljena divlja plaža u podnožju sela Zagora u Donjem Grblju, veoma je posjećena tokom ljeta, posebno u avgustu, ali ti posjetioci nisu uvijek i dobronamjerni. Ovih dana zaposjednuta je kamperima „na divlje“, zatim, uživaocima roštiljanja koji u vrijeme zabrane pale vatru tik uz obalu, iako su na stijeni bile table sa upozorenjem da se to ne radi (neko ih je uklonio). Tu je i ribarski čamac izvučen na plažu (prema potrebi se i on koristi), a ne fali ni jahti vezanih takođe „na divlje“. Oni koji su ovdje došli da se osame i nađu mir, kupaju se i uživaju u čistoj vodi o kojoj svjedoče ježevi pripijeni uz podvodne stijene, često budu uznemireni dimom sa roštilja, ali i bučnom muzikom koju razuzdani kupači puštaju sa svojih plovila ukotvljenih tik uz obalu. Nema nikakve kontrole, rampe, bilo čega što ukazuje na to da institucije države brinu i o ovom biseru prirode.

U dnu uvale je razrovana zemlja (opet na divlje), a i put do uvale je sav razrovan od točkova terenskih vozila. Mještani su nedavno snimili „opsadu“ plaže džipovima stranih državljana. Neki od posjetilaca za sobom ostavljaju smeće, a drugi ga sakupljaju za njima, iako je svima milo kada se ispruže na toplim oblucima čiste plaže.

Reklo bi se: „Sve je u skladu sa divljom ljepotom“, ali nije tako – tu ljepotu treba čuvati, njegovati i poštovati. Mještani uviđaju sve ove neregularne aktivnosti i reaguju pozivom ka državnim servisima, često bez odgovarajuće reakcije.

– Ovo mjesto je zadnje dvije godine „napadnuto“ sa svih strana. Morsko dobro je htjelo ovo da izda, mi smo to spriječili peticijom, mještani kompletnog sela (MZ Savina) su se pobunili protiv toga, jer hoće da ovo ostane divlja plaža. Onda je neko preko noći spuštao bager i rovario tuda, to se vidi, devastirao je prostor. Sve je to „komunica“- opštinska, državna zemlja. Opština je za vrijeme prošle vlasti i sada, ova vlast, to prebacila na Državu, jer kad se uredi List nepoktretnosti, to pređe na Državu.  Država ćuti, ali mi sigurno nećemo ostati na tome. Mi mještani branićemo ovo mjesto svim raspoloživim sredstvima, kaže nam Stevan Midorović, predsjednik Mjesne zajednice pet sela Savina.

Džipovi na obali 17.avgust FOTO MZ Savina

U austrijskim i svim pomorskim mapama ova uvala je upisana kao Uvala Nerin, od nje udesno je Kostovića ponta, dok su sa druge strane Zagorani gorjeli klačine (kreč), što joj daje i istorijski i etnološki značaj.

-Uvijek je ovo bila divlja plaža, nikad nije bilo zakupca i tako želimo da ostane, ali nije zaštićena kao prirodna baština, mada je „Zagorska komunica“, uključujući i selo, svojevrsni  park prirode. Evidentna je urbanizacija i trebalo bi tačno odrediti uslove granice gradnje. Makadamski put je asfaltiran do iznad plaže, do kuća koje su u sklopu DUP-a, nastojimo da se dalje ne asfaltira, jer bi time otvorili put devastatorima.

Brojni nezvani motorizovani „gosti“ su ga izrovali – prije mjesec dana četiri džipa spustila su se do same plaže s točkovima u moru, što je do sada bilo neviđeno. To nije u skladu sa evropskom kulturom, s obzirom da su, sudeći po registracijama, došli iz Poljske.  Na plaži je više od sedmicu parkiran porodični kamper iz Francuske, objasnili smo im da tu borave neregularno i da ćemo ih prijaviti. Nisu reagovali, kao ni Komunalna inspekcija. Kad bi inspektori došli ovđe kad budemo zvali, da im „rebnu“ hiljadu -dvije eura,  ne bi bilo ove priče, kaže Midorović.

Takođe, upozorava da se u uvali na divlje vezuju jahte, čiji putnici ovdje prenoće, sakriju se od nevremena, možda ispuste i otpadne vode – i odu. „Što da plaćaju skupi vez u lukama, kad im je ovdje besplatno“.  Svaki brod ima svoje oznake, lako ga je evidentirati, slikati, pa neka državni organi rade svoj posao.

Zagorski pijesak – Omiljena plaža za ljubitelje divlje ljepote

-Drago nam je da dođu, ali zna se kako, isto kao i mi mještani, ne ostavljamo smeće, a poštujemo državu u kojoj živimo. Molimo građane koji primjete ovakve neregularnosti , neka ih slikaju i prijave Komunalnoj inspekciji, ili Lučkoj kapetaniji u Kotoru, poručuje Midorović.

BOKS: Selo Zagora ima oko dva miliona kvadrata opštinske zemlje, odnosno državne. Mještani su reagovali kada su otkrili da se pojavio uzurpator koji se vodi na list nepokretnosti na ime Vojislav Pićan, gdje je sagrađen objekat – to je javni dokument koji se može provjeriti u Opštini Kotor.  Prijavili su uzurpaciju Opštini Kotor, obratili su se i nevladinoj organizaciji koja se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, MANS – Mreži za afirmaciju nevladinog sektora, ali još nisu dobili odgovore.

/M.D.P./

Najčitanije