11 C
Kotor

Slušaj online radio

Blinken na sastanku s Herzogom pozvao Izrael da dozvoli kontinuiranu humanitarnu pomoć za Gazu

Blinken na sastanku s Herzogom pozvao Izrael da dozvoli kontinuiranu humanitarnu pomoć za Gazu
Blinken posjeta Izraelu – Foto: Ma’ayan Toaf (GPO)

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je izraelskom predsjedniku Isaacu Herzogu tokom sastanka u utorak u Tel Avivu da je “imperativ” dozvoli kontinuiranu humanitarnu pomoć za Gazu, saopštio je State Department, prenosi Anadolu.

“Sekretar je ukazao na imperativ vraćanja kontinuirane humanitarne pomoći Gazi i ponovio važnost okončanja rata na način koji osigurava oslobađanje talaca i stvara uslove za širu regionalnu stabilnost”, saopštio je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Razgovor između Blinkena i Herzoga dotakao se i tekućih napora za deeskalaciju tenzija u regionu. Blinken je također potvrdio “predanost” SAD-a sigurnosti Izraela, dodao je Miller.

“Razgovarali su o naporima da se promoviše diplomatska rezolucija duž Plave linije (između Izraela i Libana) koja će omogućiti civilima s obje strane granice da se vrate svojim kućama”, rekao je Miller.

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u utorak u Izrael, prvu stanicu njegove nove turneje Bliskim istokom s ciljem okončanja rata u Gazi.

Blinkenu je ovo 11. putovanju na Bliski istok od 7. oktobra 2023. godine, a očekuje se da će razgovarati s najvišerangiranim izraelskim zvaničnicima o situaciji u Gazi i Libanu, kao i o potencijalnom odgovoru Tel Aviva na iranski prvooktobarski raketni napad na Izrael.

Iz State Departmenta su ranije naveli da će Blinkenova bliskoistočna turneja trajati do 25. oktobra i da će ponovo potvrditi posvećenost SAD-a izgradnji mira i sigurnosti u regionu.

Najčitanije