24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica gostuje u Trstu i Piranu

Bokeljska mornarica foto Boka News

Poslije više godina Bokeljska mornarica Kotor gostuje u inostranstvu, u Piranu i Trstu. Na poziv organizatora tradicionalne jedriličarske regate „Barcolana” u Trstu, najveće regate na svijetu u kojoj učestvuje preko 2000 jedrilica raznih kategorija, a koja se ove godine održava po 50. put,  Mornarica će 13. oktobra povodom inauguracije regate biti u Trstu, a biće gost i Zajednice Italijana u Piranu.

Kontakti su uspostavljeni preko Zajednice Italijana Crne Gore sa sjedištem u Kotoru.

Polazak iz Kotora autobusom je predviđen za 11. oktobar, a povratak 14. oktobra. Među šezdesetak osoba, pored mor­nara, oficira i rukovodstva Mornarice, biće  folklorna grupa i Gradska muzika iz Kotora.

Barkolana

Programom je predviđen nastup folklorne grupe Mornarice u Piranu, susreti sa gradskim vlastima i Zajednicom Itali­jana Pirana 12. oktobra. Sljedećeg dana Glavni odred Mor­narice sa admiralom, viceadmiralom i malim admiralom će se postrojiti na Piazza dell’Unita d’Italia u Trstu. gdje će biti izvršena smotra, a zatim će mornari otplesati tradicionalno kolo.

Predstavnike mornarice će primiti gradonačelnik Trsta, kao i najviši predstavnici Ratne mornarice Republike Italije.

Ovo gostovanje Bokeljske mornarice je veoma značajno za međunarodnu  promociju ove drevne i jedinstvene pomorske organizacije, koja je kandidat za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a.

Najčitanije