21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica posjetila Isolu, Monfalcone Muggiu i Umag

Prethodnog vikenda, Bokeljska mornarica Kotor, povijesna organizacija iz Boke Kotorske koja već stoljećima njeguje tradiciju i baštinu pomorstva, uputila se na poseban put kroz nekoliko gradova Italije, Slovenije i Hrvatske. Gradovi Isola, Monfalcone, Muggia i Umag ugostili su ovu znamenitu pomorsku bratovštinu, čime je obnovljeno dugogodišnje prijateljstvo između gradova Jadrana.

Posjeta je započela u Isoli, slovenačkom gradu nedaleko od Trsta, gdje su članovi Bokeljske mornarice, odjeveni u svoje tradiconalne odore, priredili svečani defile gradom te su bili dočekani od strane gradonačelnika Isole i predstavnika zajednice Italijana Dante Alighieri i narodnog sveučilišta u Trstu. Nakon plesanja kola sv. Tripuna domaćini su priredili svečani prijem na kojem se govorilo o zajedničkoj kulturnoj baštini i važnosti međusobne suradnje u očuvanju drevne pomorske tradicije.

Nakon Isole, narednog dana Bokeljska mornarica nastavila je svoj put prema Italijanskoj obali, gdje su posjetili Monfalcone, grad s bogatom brodograditeljskom tradicijom. Ovaj događaj bio je posebno važan za lokalnu zajednicu, koja dijeli povijesne i kulturne veze s Bokeljima. Defileom odreda su članovi mornarice dočekani ispred gradske Skupštine od strane gradonačelnika, gdje je bio priredjen doček u samoj Skupštini od strane zvaničnika grada i regije, pripadnika ratne mornarice Republike Italije, Lučke kapetanije i drugih strukovnih udruženja. Nakon razmjene prigodnih poklona govorilo se o izazovima modernog pomorstva, ali i o potrebi očuvanja tradicija koje povezuju naše jadranske gradove.

Bokeljska mornarica posjetila Isolu, Monfalcone Muggiu i Umag

Sljedeća stanica bio je Muggia, gdje su članovi mornarice posjetili staro povjesno jezgro grada, dočekani od strane gradonačelnika te nakon toga otplesali kolo sv. Tripuna i održali susrete s predstavnicima lokalnih vlasti.

Završna tačka ovog puta održana je u Umagu, gdje su članovi Bokeljske mornarice dočekani s oduševljenjem. Ovaj istarski grad, sa svojim dubokim vezama s morem, pružio je toplu dobrodošlicu svim članovima Mornarice. U okviru nastupa u Umagu, priredjen je svečani defile gradom i ples kola sv. Tripuna, kojeg su brojni gradjani ispratili sa oduševljenjem i iskazali izuzetno poštovanje prema ovoj drevnoj pomorskoj organizaciji.

Ova posjeta nije bila samo prilika za promociju tradicije i kulture, već i za jačanje prijateljskih veza između gradova na obali Jadrana.

Bokeljska mornarica posjetila Isolu, Monfalcone Muggiu i Umag

Bokeljska mornarica, koja je 2021.godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, još jednom je pokazala koliko je značajna u očuvanju prijateljskih, povijesnih i kulturnih veza među gradovima  regije Jadrana.

Predstavnici svih gradova naglasili su da ovakvi događaji doprinose razmjeni iskustava, kulturnoj suradnji i očuvanju baštine, a mnogi od njih su izrazili želju da se tradicija posjeta Bokeljske mornarice nastavi i u godinama koje dolaze.

Bokeljsku mornaricu Kotor, sa članovima iz podružnica Tivat i Herceg Novi su u nastupima pratili članovi mjesne muzike Đenovići.

Najčitanije