29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljskoj mornarici uručena UNESCO-va povelja o upisu na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva

Povodom obilježavanja Dana Bokeljske mornarice 26. jun, u srijedu je u Domu Mornarice, ministrica kulture i medija Crne Gore, dr Tamara Vujović, Bokeljskoj mornarici Kotor uručila UNESCO-vu povelju o upisu prvog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore na UNESCO-vu  Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Ministrica Vujović je kazala da je to priznanje rezultat predanog rada i posvećenosti svih koji su bili uključeni u očuvanje i promovisanje ove izuzetne tradicije, čiji korijeni sežu unazad više od 1200 godina.

“Bokeljska mornarica, osnovana 809. godine, predstavlja najstariju pomorsku organizaciju na svijetu i simbol je bogate pomorske, vojne i kulturne baštine naše zemlje. Njen upis na UNESCO Reprezentativnu listu potvrđuje značaj njenog istorijskog i kulturnog naslijeđa. Kroz sve ove vjekove, Mornarica je ostala čuvar kulturnog identiteta, multikulturalizma i kulturnih vrijednosti Boke zahvaljujući porodičnim i ličnim tradicijama kotorskih i bokeških porodica, koje su ove vrijednosti čuvale kroz vjekove. Ministarstvo kulture posvećeno je zaštiti i promociji naše nematerijalne kulturne baštine, a upis Bokeljske mornarice na UNESCO listu dodatno nas podstiče da nastavimo sa naporima u očuvanju i valorizaciji kulturnih dobara Crne Gore”, kazala je Vujović.

Ovaj uspjeh, ne bi bio moguć bez doprinosa lokalne zajednice i njihovog kontinuiranog zalaganja za očuvanje ove tradicije, uz zahvalnost svim članovima Bokeljske mornarice, stručnim timovima i međunarodnim partnerima na njihovoj podršci i saradnji u ovom procesu, poručila je dr Tamara Vujović.

“Ostajemo posvećeni očuvanju i daljoj valorizaciji Bokeljske mornarice, koja je i dalje jedan od prioriteta naše kulturne politike. Danas nam je uručen nacrt Lex specialisa o statusu Bokeljske mornarice koju je ova organizacija pripremila, a Ministarstvo kulture i medija će dalje nastaviti administrativne procedure kako bismo uskoro došli do rješenja koje na najbolji način oslikava vrijednost ove organizacije i njenu važnost za cjelokupnu kulturu Crne Gore”, istakla je ministarka Vujović.

Uručena povelja Bokeljskoj mornarici – foto Boka News

Predsjednik Bokeljske mornarice Kotor, Denis Vukašinović uručio je ministrici Nacrt zakona o Bokeljskoj mornarici Kotor, koji bi, nakon usvajanja u Skupštini Crne Gore, definisao obaveze države Crne Gore i opština Kotor, Tivat i Herceg Novi prema Mornarici, obezbeđujući stabilnost i sigurnost u očuvanju tradicije koja traje više od 12 vjekova i unapređujući njen rad.

„Bokeljska mornarica predstavlja neprocjenjivu kulturnu vrijednost Crne Gore, koja ima nacionalni i međunarodni značaj. Njena istorija, duža od 12 vjekova, prepoznata i od strane UNESCO-a, svjedoči, o njenoj važnosti nematerijalnog kulturnog dobra čovječanstva.  Predlažemo usvajanje posebnog zakona o Bokeljskoj mornarici Kotor, kojim će se odrediti njen poseban status kako bi se osiguralo njeno adekvatno očuvanje i valorizacija“ – poručio je Vukašinović.

Dan Bokeljske mornaice 2024.- foto Boka News

U ime Bokeljske mornarice Kotor zahvalio je članovima BM koji su vrijedno radili na izradi nacrta zakona, a posebnu zahvalnost uputio je predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću, koji je pružio pravnu pomoć u izradi ovog Nacrta zakona, gdje je glavni doprinos dala Simeona Begović, te predsjednicima Opština Tivat i Herceg Novi, Željku Komnenoviću i Stevanu Katiću na podršci sa njihove strane u ovom procesu.

Nakon svečanog uručenja UNESCO-ve povelje, uslijedila je tradicionalna proslava Dana Bokeljske mornarice ulicama Kotora.

Najčitanije