24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški forum – pobjednica pjesničkog konkursa Biljana Vukmanović

Bokeški Forum – foto Boka News

Uspješno je završen još jedan humanitarni pjesnički konkurs “Bokeškog Foruma” – “Tivat 2019”.

Na zadatu temu “Hvala ti” pristiglo je ukupno 125 pjesama iz cijele bivše Jugoslavije, kao i od pjesnika iz svijeta, čime je konkurs potvrdio svoj međunarodni karakter, saopšteno je iz NVO Bokeškog foruma.

Žiri u sastavu: Katica Čavor, Aleksandra Matić, Sonja Milatović i dr Andrija Petković je donio odluku da je najbolja pjesma ona koju je napisala Biljana Vukmanović iz Bara. Drugo mjesto osvojio je dr Jasmin Dorić iz Srebrenika, a treće Tijana Draganić iz Nikšića. Njima pripadaju nagrade od 200, 150 i 100 eura.

Nas u “Bokeškom Forumu” raduje da je ove godine značajno veliki broj radova iz Boke, kao i da će se dobar dio tih radova naći i u zbirci. Promocija nove zbirke organizovaće se početkom februara 2020.godine, a kompletan prihod od njene prodaje biće i ove godine uplaćen u humanitarne svrhe.

Pored pobjednika u knjizi će se naći još 26 autora i to:

Jelena Kvaščev (Tivat), Aida Orahovac Kuč (Podgorica), Dina Bavčić (Goražde), Tarik Sakić (Puračić), Vanja Škrobica (Split), Kemal Ljevaković (Tešanj), Branka Kovačević (Berane), Milašin Radović (Beograd), Kristina Pavićević (Tivat), Aleksandra Ljubisavljević (Smederevo), Marica Ferhatbegović (Živnice), Jelena Tomašević (Kotor), Bojana Joksimović (Mojkovac), Dragan Popadić (Tivat), Nikola Marković (Niš), Andjelka Pavlović (Bijela), Joško Bošković (Tivat), Marjan Šantić (Kotor), Tanja Ajtić (Kanada), Vesna Radović (Beograd), Slavko Marković (Novi Pazar), Slavica Damnjanović (Bačka Topola), Jovana Stevović (Nikšić), Gorica Samardžić (Tivat), Marijana Mišić Škanata (Tivat).

POBJEDNIČKA PJESMA

HVALA TI

Tuminja zora, potmulo, sporo…

Umorna, stavljam njenu hladnu ruku u svoj meki dlan. Bdim nad posteljom dok napolju šušti jesen, doziva oblak i fijuk vjetra prekida joj san.

Pogleda me. Hvala ti, Bože, što pokloni joj još jednu noć, još jedan dan. Hvala ti, jutro, što još jednom ugledah osmjeh dobro znan.

A, onda… Jedna suza, stisak i nestade dan. Mrak. Smrt. I prasak, meni dalek, stran.

Koliko nas je život dostojan? Je li to čovjek toliko bijedan, grešan i nemoćan? Pred smrću miran, žedan i okovan. Hvala ti, živote, za svaki sat sa njom više… Poseban i nenadan.

Hvala ti, majko, za otkucaj srca, za svaku stvarnost i svaki san, obasjan, topao, tih i dosanjan. Novo jutro i opet je jesen. Hvala ti, jutro, što ugledah nebo, što još jednom mogu reći „dobar dan“.

Jer, ko zna šta nas sutra tamo čeka. Suza ili osmijeh? Tuga izdaleka… Hvala ti, pjesmo, za svaki stih. To je bol i to je krik. Jedna suza, bora, i majčin lik.

Biljana Vukmanović (Bar)

Najčitanije