14 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod s amonijevim nitratom izaziva međunarodnu pozornost

Brod s amonijevim nitratom izaziva međunarodnu pozornost
Brod-Ruby

Nastavljajući privlačiti međunarodnu pažnju, malteški teretni brod “Ruby” sada je pod nadzorom pomorskih vlasti Ujedinjenog Kraljevstva.

Brod je natovaren s 20.000 tona amonijevog nitrata, koji je navodno bio namijenjen Kanarskim otocima kao gnojivo. Opasan karakter tereta izazvao je međunarodnu zabrinutost, osobito jer je brod pretrpio štetu tokom oluje.

Nakon što su ga odbili prihvatiti u lukama u Norveškoj, Litvi i Švedskoj te nakon što su mu danske vlasti uvele ograničenja kretanja, Ruby je nastavio plovidbu prema jugu, s deklariranim odredištem Malta. Brod je u vlasništvu tvrtke iz UAE-a i registriran je u Malti, zbog čega su se lokalne vlasti kao nadležno tijelo uključile u napore da pronađu odgovarajuću luku za prihvat broda.

Brod je stigao do sjeveroistočnog kraja Engleskog kanala i usidrio se između Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva, a zatim se pozicionirao uz obalu Kenta, Engleska. To je izazvalo široku medijsku pozornost i špekulacije o njegovim namjerama, unatoč uvjeravanjima vlasti u Norveškoj, Švedskoj i drugim zemljama da je teret sigurno ukrcan i da postoji minimalan rizik od eksplozije.

Brod se trenutno nalazi oko 14 milja od obale Kenta, a Obalna straža Ujedinjenog Kraljevstva morala je odgovoriti na medijske špekulacije. Potvrdili su da su svjesni prisutnosti broda te u svojoj izjavi naveli da je brod “trenutno sigurno usidren izvan teritorijalnih voda Ujedinjenog Kraljevstva“. Dodali su kako su u “redovitom kontaktu” s posadom broda.

Glasnogovornik je za Express.co.uk izjavio da Ruby “čeka odgovarajuće uvjete za opskrbu gorivom na moru prije nego što prođe kroz Engleski kanal“. Međutim, pojasnili su da brod nije pod restrikcijama i da mu nije potrebna nikakva posebna dozvola za nastavak plovidbe. Ipak, prema dogovoru s državom zastave i klasifikacijskim društvom DNV, zbog pukotine u trupu i oštećenja propelera i kormila, brod treba biti u pratnji tegljača tijekom plovidbe. Njegova pratnja, AHTS Amber II, također registriran u Malti, pristao je u Nizozemskoj, moguće radi opskrbe ili smjene posade dok je Ruby usidren.

Ishod situacije i dalje ostaje neizvjestan. Malteške vlasti izjavile su lokalnim medijima da neće prihvatiti brod u luku dok ne iskrca svoj teret. Litva je postavila ista ograničenja kad je najavljeno da će brod krenuti prema zapadnom brodogradilištu radi popravka.

Najnovije špekulacije sugeriraju da menadžeri broda traže manje brodove kako bi mogli prebaciti teret, piše The Maritime Executive.

Najčitanije