24 C
Kotor

Slušaj online radio

Budimpešta se vraća u normalu, saniraju se posljedice poplava

Budimpešta se vraća u normalu, saniraju se posljedice poplava
Mađarska – Poplavljena Baja Foto: Marton Monus / Reuters

Na sjeveru Mađarske počinje procjena štete nakon poplava, ali na jugu je protok Dunava i dalje četiri puta snažniji od uobičajenog. Vrhunac vodenog vala još nije izašao iz Mađarske. U Budimpešti su vodostaji pali i grad se ubrzano vraća u normalu.

Dvadeset tona mulja i drveća uklonjeno je s ove ceste odmah nakon što se voda povukla. Budimpešta vraća svoje pravo lice, ponovno voze sve linije tramvaja i podzemne željeznice.

“Budimpešta se dobro obranila. Voda je u jednom trenutku ugrozila parlament, ali sve je dobro završilo”, “Budimpešta je pošteđena, bilo je strašno uzvodno na Dunavu”, “Mađarska je dobro prošla zato što je voda skupljena u Karpatskom bazenu odavno regulirana prema pravilima struke“, neke su od reakcija građana Budimpešte.

Ciljano potopljeno nekoliko vikend-naselja

Manje su sreće imali evakuirani stanovnici prigradskog naselja Dunafurd pokraj Baje. Našli su se izvan branjenog područja. Do kuća još ne mogu po suhom.

I nekoliko vikend-naselja u bajskoj regiji ciljano je potopljeno kako bi se smanjio pritisak Dunava na Baju i njezin gradski otok Petefi.

– Bilo je na početku toga, eto, prepirke s gradom, nisu se stanari tamošnji složili, ali su uvdjeli da iznad 900 centimetara ta brana nije dovoljna, rekla je Angela Šokac Marković iz Hrvatske državne samouprave u Baji.

Obaloutvrda u Mohaču

Ali zato je obaloutvrda u Mohaču, koja je dodatno ojačana nakon poplava 2013., više nego dovoljna da obrani grad i od najviših vodostaja Dunava koji se još danas ondje bilježe na samom izlazu iz Mađarske.

– Bio je tu i stari bent, samo je dosta niži bio. Onda su se ljudi uvijek bojali velike vode i napravili su veliki bent, kaže Đuro Jakšić iz Hrvatske državne samouprave u Mohaču.

Dunav kod Mohača i Baje pratit će se i danju i noću do nedjelje, kada bi se trebao vratiti u korito.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije