Do 30. aprila podnijeto je 370 zahtjeva, od kojih je riješeno čak 360, što obuhvata 4300 kategorisanih ležajeva. Takođe, riješeno je svih devet zahtjeva za kategorizaciju restorana, piše portal RTV Budva.
Šćepanovićje istakao da je broj prijavljenih smještajnih kapaciteta u ovoj godini za oko 10% veći nego u rekordnoj 2024. godini, i čak za 30% veći u odnosu na 2023. godinu.
On je pojasnio da značajan broj zahtjeva dolazi od vlasnika nekretnina koji ne žive stalno u Budvi, već su prisutni povremeno, posebno tokom ljeta, kao i od stranih državljana, najviše iz Rusije, Ukrajine i Turske.
– Na dan 30. april imamo ukupno 3300 odobrenja ili oko 37.000 kategorisanih ležajeva. Ove godine imamo veliki broj prijavljenih turističkih apartmana i stanova od stranih državljana. Većinom su to Rusi, Ukrajinci i Turci. Imamo dosta firmi u vlasništvu turskih državljana i koje uzimaju u zakup određeni broj objekata i ležajeva. Ova cifra raste i ja mislim da ćemo probiti tu 2024. godinu – optimističan je Šćepanović.
Što se tiče inspekcijskog nadzora, Šćepanović je naglasio da je Budva jedina opština u Crnoj Gori koja je formirala posebno odjeljenje lokalne turističke inspekcije, koje trenutno broji pet inspektora i jednog nadzornika. Oni su svakodnevno na terenu i do sada su izvršili 305 kontrola, izdali 350 obavještenja subjektima kojima ističu ili su istekla odobrenja, te izrekli kazne u iznosu od 2000 eura.
– Naravno da će biti pokrivena cijela teritorija Budve, nadam se da će kolege raditi svoj posao ne samo na praznike nego da ćemo raditi i u toku sezone, mi smo tu da svima izađemo u susret, da svima objasnimo šta i kako treba, da ne bi išli u neke prekršaje i kaznene odredbe – poručio je.
Za kraj, Šćepanović je objasnio da se odobrenja za obavljanje djelatnosti u domaćinstvu izdaju na period od jedne do tri godine, zavisno od posjedovanja odgovarajuće dokumentacije (upotrebne ili građevinske dozvole, odnosno zahtjeva za legalizaciju). On je pozvao sve zainteresovane da se za informacije obrate Sektoru za turizam Opštine Budva.