17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva domaćin festivala sportskog filma

Budva domaćin festivala sportskog filma
Budva foto Boka News

Budva će od 26. do 29. septembra biti domaćin drugog internacionalnog festivala Budva sports and arts film festival (BSAFF), najavio je direktor i osnivač festivala Miloš Todorović.

BSAFF je međunarodni festival dokumentarnog i igranog filma sa sportskom tematikom.

Todorović je, govoreći o značaju manifestacije, kazao da je Crna Gora prošle godine postala dio prestižne mreže i među 20 država koje organizuju festival Budva Sports & Arts Film Festival.

On je podsjetio da se Crna Gora nalazi među 130. članica velike svjetske porodice Saveza sportskih televizija i slika na ektranu (FICTS), sa sjedištem u Milanu.

“FICTS je pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, a što je jako važno i naš festival ima podršku Ministarstva sporta i Crnogorskog olimpijskog komiteta”, kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora i Budva su prošle godine poslali lijepu sliku u svijet i festival bi iz godine u godinu trebalo da raste.

“Tema je sport. Zapravo, dokumentarni i animirani filmovi sa sportskom temom. Prošle godine festival je imao veliku posjećenost i bio sam prijatno iznenađen, a vjerujem da će i ovaj drugi biti još posjećeniji i da će gosti i publika imati šta da vide. Filmovi još pristižu”, istakao je Todorović.

Govoreći o programu festivala, on je saopštio da će filmovi biti prikazivani svaki dan od devet do 18 sati.

“Nagrađeni će biti najbolji u sedam kategorija – kratkometražni, srednjemetražni, dugometražni, igrani, režija, montaža i Gran pri festivala. U okviru festivala biće još događaja. Imaćemo i panel diskusije sa sportistima iz Crne Gore i inostranstva, goste iz svijeta kinematografije, a biće upriličen i program za djecu. U svakom slučaju, očekujemo veliki broj gostiju i dolazak sekretara FICS-a Enca Kapijela iz Italije, rekao je Todorović.

On je najavio da će organizator dodijeliti i priznanja za životna djela legendama sporta.

“Biće nagrađeni proslavljeni sportisti iz Crne Gore i jedno veliko ime iz Srbije, da sad sve ne otkrivamo. Biće to nadam se, još jedna lijepa priča, sportska i kulturna, u svakom smislu promocija Crne Gore”, rekao je Todorović.

On je najavio da će festival zvanično biti otvoren 26. septembra, u 18 sati, na Slovenskjoj plaži i bazenu Rondo 1.

“Vjerujem da će nas vrijeme poslužiti i da će gosti biti zadovoljni. Naravno, organizacija festivala ne bi bila moguća bez pomoći TO Budvanska rivijera, Opštine Budva, COK-a, Ministarstva sporta i mladih, firme Proteini.si”, rekao je Todorović.

On očekuje da će festival “probuditi” i crnogorsku produkciju.

“U Srbiji se godišnje snimi 50 sportskih filmova, Sloveniji i Hrvatskoj po 25, takođe veliki broj u Bosni i Hercegovini, organizaciju želi i Sjeverna Makedonija. Mi u Crnoj Gori snimimo jedan ili dva filma, a mislim da može da ih se snimi mnogo više. I vjerujem da ćemo Crnu Goru ponosno predstavljati na finalu svih festivala u Milanu, u novembru”, zaključio je Todorović.

Izvor:MINA

Najčitanije